Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Malacký kaštieľ skrýva tajomstvo. Za murovanou priečkou našli oltár
Zdielať na

Malacký kaštieľ skrýva tajomstvo. Za murovanou priečkou našli oltár

MALACKY / Malacký kaštieľ odhalil svoju skrytú históriu. Pri nedávnej rekonštrukcii historici našli za murovanou priečkou mramorový oltár, ktorý zaberal až dve podlažia. Kaštieľ má však aj iné zaujímavosti.

Zaujímavosťou Malackého kaštieľa z polovice 17. storočia sú komíny. Je ich až 21. Jeden komín zbúrali, lebo bol vo veľmi zlom technickom stave. "Sú schopné vykurovať viac miestnosti naraz vďaka dymovodom, ktoré vedú aj stenami a steny sú duté," opisuje správca kaštieľa Andrej Wsól.

Byty aj nemocnica

Zámok mal pohnutú históriu. Po časoch slávy, keď ho postavili, stratil svoju noblesu a slúžil viac na účel ako reprezentáciu. "Po 1. svetovej vojne zámok zobrala na krátko armáda, a potom tam boli byty pre úradníkov a Pálffyovcov vyhnali do Rakúska," povedal historik Martin Macejka.

Malačania si pamätajú  na roky od druhej svetovej vojny. "Bola tam nemocnica. Bol som tam hospitalizovaný na ušnom," hovorí Malačan. Oltár v 50. tych rokoch zamurovali, aby v kaplnke mohol byť nemocničný priestor.

Prenájom podnikateľom

Na rekonštrukciu strechy preinvestovali 370 tisíc eur. Z toho 70 tisíc dostali z ministerstva kultúry a 300 tisíc boli peniaze z rozpočtu mesta. "Okrem reprezentačných priestorov mesta, zvyšok priestorov by sme chceli ponúknuť  na dlhodobý prenájom podnikateľom," dodáva primátor Malaciek Juraj Řiha.

Na mieste bola redaktorka Ruslana Kuriľcová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy