Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stanové mesto pri Malackách by slúžilo ako ubytovňa, nie ako uzavretý tábor
Zdielať na

Stanové mesto pri Malackách by slúžilo ako ubytovňa, nie ako uzavretý tábor

MALACKY / Po Gabčíkove spisujú petíciu proti prijatiu utečencov vo svojom meste aj niektorí obyvatelia Malaciek. Všimli si desiatky veľkých stanov, ktoré zrazu vyrástli na území záchrannej brigády hasičského zboru. Boja sa, že im tam postavili utečenecký tábor.

"Skúšame takéto mobilné mestečko na to, aby sme ho vedeli postaviť kdekoľvek na Slovensku. Keď skončí cvičenie, stany zložíme," hovorí riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík.

Nejde o utečenecký tábor. Toto je príprava na schopnosť ubytovať väčšie množstvo ľudí, ktorí prídu o strechu nad hlavou. A to môžu byť aj utečenci. Niektorým miestnym sa to nepozdáva, a tak spísali petíciu.

Nešírte paniku

"Netreba šíriť zbytočnú paniku, treba byť len pripravený na prípadnú krízovú situáciu. Vždy sme boli slušní, aby sme si túto slušnosť zachovali aj naďalej," tvrdí primátor mesta Malacky Juraj Říha.

Nikto sa netají tým, že sa Slovensko pripravuje aj na možnosť potreby umiestniť väčší počet utečencov. "Boli sme svedkami aj v Budapešti, kde to možno Maďarsko celkom nezvládlo, ľudia tam spávali na zemi niekoľko dní, v podmienkach, ktoré nie sú dôstojné," hovorí Netík.

Hitlerovské vojská

Určite však nebudú dlhodobo ubytovaní v Malackách. "V Malackách utečenecký tábor nebol, nie je a nebude," dodáva Říha. 

Na tomto mieste fungujú záchranári od roku 2003, predtým slúžil 30 hektárový pozemok po desaťročia rôznym armádam. "Perličkou je možno to, že tu boli aj nemecké vojská, hitlerovské počas vojny," informuje prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

"Bez ohľadu na to, či ide o utečencov. Ak  by bolo zemetrasenie, tiež by ste si potrebovali urobiť zoznam tých ľudí, odkiaľ prišli, kto to je, kde bývali," dodáva Netík.

Na mieste bol redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy