Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Do Európy prišlo cez Stredozemné more viac ako 430 000 migrantov
Zdielať na

Do Európy prišlo cez Stredozemné more viac ako 430 000 migrantov

ŽENEVA / Do Grécka podľa odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prišlo viac ako 175 000 Sýrčanov. Ich počet sa zvýšil najmä v posledných dňoch. Celkom Stredozemné more zatiaľ prekonalo 432 761 migrantov, oznámila IOM.

Za nárastom stojí podľa organizácie oveľa väčší počet ľudí, ktorí priplávajú na grécke ostrovy z tureckého pobrežia a zároveň fakt, že zahltené grécke úrady pokrivkávajú v zisťovaní, akej národnosti sú noví prichádzajúci.

Sýrčania a Afgánci

Ako organizácia uviedla, tento rok do Grécka prišlo 175 375 Sýrčanov. Druhou najpočetnejšou skupinou migrantov sú Afgánci, ich počet vzrástol na 50 177.

Ak vojna v Sýrii neskonči, utečenci sa môžu stať ďalšími miliónmi ľudí z tejto krajiny, ktorí môžu zamieriť do Európy. Uviedol to dnes regionálny riaditeľ Detského fondu OSN (UNICEF) pre Blízky východ a severnú Afriku Peter Salama.

Viac ako 4 milióny 

Podľa UNHCR zo Sýrie za viac než štyri roky trvania konfliktu utiekli z krajiny viac ako štyri milióny ľudí, ďalších až osem miliónov je v tejto blízkovýchodnej krajine takzvaných vnútorných utečencov.

Tento týždeň poznamenali grécky ostrov Lesbos konflikty medzi utečencami a policajtami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy