Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stret migrantov a policajtov na gréckom Lesbose, tí použili obušky
Zdielať na

Stret migrantov a policajtov na gréckom Lesbose, tí použili obušky

ATÉNY / Ďalšia napätá situácia medzi políciou a migrantmi zavládla v pondelok večer na gréckom ostrove Lesbos. Policajti s obuškami sa snažili zvládnuť skupinu utečencov, ktorí sa pokúšali nastúpiť na trajekt do Atén. Podľa agentúry AFP sa na plavidlo vypravené gréckou vládou chcelo nalodiť približne 2 500 migrantov.

Policajti navzdory podpore členov pobrežnej stráže mali problém dav zastaviť. Ľudia po ich volaní "ustúpte" naďalej postupovali dopredu, aby mohli pokračovať v strastiplnej ceste do západnej Európy.

"Som tu už osem, deväť dní, už si neviem ani spomenúť," uviedol podľa agentúry AFP študent inžinierstva Aladdín, ktorý sa chce stretnúť so svojim bratom usadeným v Nemecku. "Niektorí sú tu 14 alebo 15 dní," dodal.

Blízko k explózii

Podľa gréckeho ministra pre imigračnú politiku Janisa Muzalasa má situácia na východoegejskom Lesbose teraz "skutočne blízko k explózii". Ostrov neďaleko tureckého pobrežia nesie hlavný nápor prílivu utečencov utekajúcich pred konfliktom alebo chudobou.

SITA

V súčasnosti sa ich tu tlačí medzi 15 až 17 tisíc, čo predstavuje zhruba pätinu ostrovnej populácie, povedal Muzalas vo vysielaní rozhlasovej stanice To Vima.

Zápalné fľaše

Vyčerpanie je podľa AFP patrné ako na strane migrantov, tak na strane obyvateľov ostrova. Grécke úrady v nedeľu zadržali dvoch 17-ročných obyvateľov ostrova za to, že hádzali zápalné fľaše na sýrske rodiny, ktoré sa utáborili v parkoch. Poriadkové jednotky za pomoci obuškov rozohnali skupinu utečencov čakajúcich na registráciu, aby tam zamedzili stretom medzi Afgáncami a Sýrčanmi, ktorí majú v tomto procese prednosť.

Úrady v Aténach podnikli v nedeľu niekoľko mimoriadnych opatrení, aby urýchlili presun migrantov do gréckej metropoly a uľahčili ďalšie zaobchádzanie s nimi.

V Nemecku demonštrovali v nočných uliciach, zasahovala i polícia, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy