Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Macedónsko vyhlásilo mimoriadny stav. Kvôli migrantom
Zdielať na

Macedónsko vyhlásilo mimoriadny stav. Kvôli migrantom

GEVGELIJA / Macedónska polícia sa v piatok pri hraniciach s Gréckom stretla s migrantmi, ktorí sa snažia cez balkánsku krajinu dostať do západnej Európy. Na rozohnanie tisícov ľudí použila podľa agentúry Reuters aj slzný plyn. Už vo štvrtok Skopje vyhlásilo v pohraničí pre utečeneckú krízu mimoriadny stav.

Asi tritisíc migrantov, ktorí po štvrtkovom uzatvorení hraníc strávilo noc na území nikoho medzi Gréckom a Macedónskom, sa v piatok už niekoľkokrát pokúsilo o ilegálne prekročenie hranice. Pri strete s políciou utrpelo podľa agentúry AP zranenie najmenej osem utečencov.

Žiletkové drôty

Na železničnú trať, ktorú migranti predtým často využívali ako trasu na prechod cez Macedónsko, v piatok macedónska polícia položila žiletkové drôty.

Podľa policajného hovorcu Iva Kotevského bude 50-kilometrový úsek hranice v okolí mesta Gevgelija, kadiaľ mieri do krajiny z Grécka najviac migrantov a utečencov, strážiť polícia i armáda.

SITA

"Toto opatrenie zavádzame pre bezpečnosť obyvateľov, ktorí žijú v pohraničí, a tiež pre lepšie zaobchádzanie s migrantmi," povedal.

Mimoriadny stav

Podľa agentúry AFP v piatok ale pri Gevgeliji žiadni vojaci neboli. Okrem južnej hranice platí mimoriadny stav tiež na severe v okolí mesta Kumanovo.

Za posledný mesiac sa na prejazde Macedónskom registrovalo asi 39 000 migrantov, čo oproti predchádzajúcemu mesiacu predstavuje približne dvojnásobok. POdľa agentúry AFP v piatok ale macedónske úrady zastavili vydávanie dokladov, ktoré migrantov oprávňovali na prechod cez krajinu a na bezplatné užívanie verejných dopravných prostriedkov.

SITA

Skopje v poslednej dobe čelí nebývalému prílivu migrantov a utečencov, ktorí sa cez Macedónsko, Srbsko a Maďarsko snažia dostať do západnej Európy, najčastejšie do Nemecka.

Macedónska polícia sa stretla s tisíckami migrantov, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy