Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Orbánov Fidesz vďaka migračnej kríze zvrátil prepad svojich preferencií
Zdielať na

Orbánov Fidesz vďaka migračnej kríze zvrátil prepad svojich preferencií

BUDAPEŠŤ / Maďarský vládnuci Fidesz vďaka migračnej kríze stabilizoval svoju podporu medzi voličmi. Strana Viktora Orbána dosiahla v septembri preferencie na úrovni 31 percent.

V júni mala podľa prieskumov strana podporu 30 percent voličov, v apríli 27 percent. Výsledky prieskumu zverejnila spoločnosť Századvég.

Preferencie Jobbiku klesli

Preferencie krajne pravicovej strany Jobbik klesli o dva percentuálne body, na 15 percent. Sedemdesiatjeden percent oprávnených voličov chce, aby súčasný kabinet vládol aj po roku 2018. Iba štvrtina si želá zmenu vlády, píše bloomberg.com.

Maďarský premiér Viktor Orbán často napĺňal nápady strany Jobbik, ako je budovanie ostatného drôtu na hraniciach so Srbskom, či nasadenie armády na hraniciach.

Agenda v prospech Orbána

Najnovší prieskum ukazuje, že tieto kroky i agenda migrantov všeobecne hrajú v prospech Orbána. Povedal to analytik Tamás Boros z výskumného inštitútu Policy Solutions.

"Postoj Fideszu k migrantom zodpovedá postoju väčšiny Maďarov," povedal Boros. Podľa analytika, ktorý sa vyjadril pre Bloomberg, môže neschopnosť vlády zastaviť utečeneckú krízu popularitu strany
ešte ovplyvniť.

Podpora pre tamojšiu stranu socialistov, tretiu najpopulárnejšiu stranu, zostala stabilná, na ôsmich percentách. Prieskum robila agentúra na vzorke tisíc oprávnených voličov na začiatku septembra. Chybovosť bola 3,2 percentuálnych bodov.

Takmer priamo na hranici so Slovenskom je zberný v obci Vámosszabadi je zberný tábor, do ktorého zvážajú utečencov. Pozrite si reportáž Drahu Dobrovicsovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy