Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maďari pripravili vlak pre migrantov. Smeruje do tábora, tvrdia miestne médiá
Zdielať na

Maďari pripravili vlak pre migrantov. Smeruje do tábora, tvrdia miestne médiá

BUDAPEŠŤ / Maďarská polícia sa zrejme pripravuje vyčistiť okolie Východnej stanice (Keleti pályaudvar) od niekoľkých tisícok migrantov, ktorých nepúšťa na vlaky smerujúce do Nemecka a Rakúska. Podľa neoficiálnych informácií internetového vydania denníka Népszabadság na šiestej koľaji stanice je pripravený mimoriadny vlak na ich prevoz údajne do debrecínskeho zberného tábora.

Kroky policajtov zoradených do kordónu a proti nim stojacich migrantov okolo stanice sleduje na mieste množstvo zahraničných a domácich novinárov. Po istom čase policajný kordón cúvol, avšak je zrejmé, že poriadkové sily čakajú iba na vhodnú chvíľu, aby všetkých cudzincov začali legitimovať.

Policajti zatiaľ kontrolovali v okolí stanice iba menšie skupiny migrantov; niektorých posadili na vlak do tábora v Bicske, iných autami previezli na Západnú stanicu (Nyugati pályaudvar) a odtiaľ posielali do miest, kde sú zberné tábory.

Chcú ísť preč

Pri Východnej stanici (Keleti) aj v stredu protestujú stovky migrantov. Dúfajú, že sa dostanú do vlakov smerujúcich do Rakúska a Nemecka. Doprava po niekoľkohodinovom prerušení pokračuje, ale utečenci cestovať nemôžu.

Jeden z migrantov drží ceduľu s nápisom "Sme v obkľúčení". Utečenci na malú chvíľu zablokovali hlavnú ulicu vedúcu k budove stanice. Policajti, ktorí kontrolujú všetky prístupové cesty, migrantom bránia vo vstupe na stanicu. Agentúra MTI napísala, že do budovy stanice sa dostanú "len oprávnení cestujúci".

Chceli vniknúť do stanice

Časť z nich sa pokúsila vniknúť do budovy stanice bočným vchodom. Ostatní utečenci im v tom však zabránili. Pri stanici sú nastúpení aj policajní ťažkoodenci, ktorí už zatkli niekoľko najradikálnejších migrantov.

Niektorí migranti sa pokúsili vtrhnúť do budovy stanice, tých najradikálnejších zatkli:

SITA

Migranti pochádzajúci zo Sýrie sú podľa médií rozčúlení z toho, že sú v Maďarsku už niekoľko dní a od tamojších úradov stále nedostali informácie, čo s nimi bude. Majú kúpené lístky na vlak do Nemecka alebo Rakúska, kam v pondelok mohlo odísť viac než tri tisíc utečencov.

Maďarská vláda nevysvetlila, prečo migranti mohli odísť v pondelok, v utorok a stredu už nie. Tvrdí, že dodržuje únijné pravidlí ohľadne imigrácie. "Utečenci, ktorí vstúpia na územie Maďarska sa nemôžu voľne pohybovať po Európskej únii," povedal agentúre AP hovorca vlády Zoltán Kovács.

Podľa agentúry DPA sa odhaduje, že okolo Keleti sa utáborili približne dve až tri tisícky utečencov. Mimoriadne kritická je kvôli tomu hygienická situácia. Utečenci majú k dispozícii len štyri mobilné toalety.

Chcú vybudovať tábor

Radnica maďarskej metropole sa dnes rozhodla, že pre situáciu na Keleti vybuduje v jej blízkosti počas dvoch týždňov stanový tábor schopný prijať na prechodnú dobu 800 až 1 000 utečencov.

"Nie je to síce naša úloha, ale robíme to kvôli svedomiu. Musíme situáciu zvládnuť a to aj kvôli vlastnej ochrane," povedal k tomu pre DPA primátor István Tarlós, spolustranník maďarského premiéra Viktora Orbána z národne-konzervatívnej strany Fidesz.

Podľa agentúry MTI opozičná ultrapravicová strana Jobbik vydala vyhlásenie, v ktorom zdôraznila nutnosť úplného uzatvorenia hraníc a vybudovania táborov, z ktorých by vracali migrantov späť.

Kým sa tak nestane, bolo by potrebné na Východnej stanici reorganizovať premávku vlakov v záujme toho, aby migranti, ktorí sa tam zdržiavajú ilegálne, mohli čo najskôr opustiť krajinu.

Členov a aktivistov Jobbiku, ktorí dnes v Budapešti zablokovali radnicou vytipovanú lokalitu neďaleko Východnej stanice, ktorá by mala podľa predstáv vedenia mesta slúžiť ako dočasné centrálne zariadenie sociálnej starostlivosti pre migrantov, predviedla polícia.

Pozrite si video z Budapešti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy