Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chálid zaplatil pašerákom 6 000 eur, nevie nájsť svoju rodinu
Zdielať na

Chálid zaplatil pašerákom 6 000 eur, nevie nájsť svoju rodinu

RÖSZKE / Utečenecká kríza pokračuje. Dlhý zástup migrantov podľa všetkého nemá koniec. Tábor v maďarskej obci Röszke je toho jasným dôkazom. Policajti z neho do vnútrozemia odvezú stovky ľudí a o pár hodín je opäť plný. A je plný aj ľudského nešťastia.

Od skorých ranných hodín sa na mieste špinavého tábora striedali autobusy prichádzajúce pre utečencov oveľa rýchlejšie ako v posledných dňoch. Poľný tábor v maďarskej Röszke len na okamih vyzeral tak, ako by sa ho polícia rozhodla naozaj uzatvoriť a všetkých utečencov previezť do vnútrozemia.

Na okamih len preto, lebo každou ďalšou minútou zo srbskej strany prichádzali ďalšie stovky imigrantov. "Nemôžeme tu prestať pracovať. Ľudia neustále prichádzajú. Budeme tu dovted,y pokiaľ politici túto situáciu nevyriešia," povedal ambasádor Maltézskej pomoci Michal Hasburg Lothringen.

Zaplatili 6 000 eur

Sýrčan Chálid od skorého rána blúdi medzi ľuďmi. S rodinou si v Srbsku zaplatili pašerákov, ktorí im sľúbili, že ich prevedú tajnou cestou cez hranice do Maďarska a potom na Západ.

"Povedali sme im, že chceme ísť do Holandska. Oni, že dobre. Za každého v skupine si vypýtali 1 500 eur. Ja, žena a tri naše deti sme zaplatili 6 000 eur," hovorí Chálid.

Nie je s nimi preto, lebo v noci pri neďalekej rieke pri zrýchlenom presune prevádzačom a celej skupine nevládal a stratil ich. "Obzeral som sa, ale stratil som ich," hovorí. Len pár kilometrov od tábora, v ktorom Chálid márne hľadá svoju rodinu, policajti zablokovali autami červené vozidlo.

Nehovoria s médiami

V kufri mali pašeráci natlačených 5 mladých ľudí, ani jeden z Chálidovej rodiny. Policajti, ktorí takýmto spôsobom zasahujú proti ilageálnym pašerákom ľudí, nesmú hovoriť s médiami. 

Na mieste je redaktor Rasťo Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy