Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vyšehradská skupina a západ EÚ sa nezhodli na utečeneckých kvótach
Zdielať na

Vyšehradská skupina a západ EÚ sa nezhodli na utečeneckých kvótach

PRAHA / Ministri zahraničia vyšehradskej skupiny (V4) sa v Prahe s kolegami z Nemecka a Luxemburska zhodli, že súčasnú utečeneckú krízu v Európskej únii je nutné riešiť celoeurópsky a privítali posledné návrhy riešenia Európskej komisie.

Ďalej ale pretrváva rozpor medzi západnými členmi únie a blokom Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska ohľadom navrhovaného povinného prerozdeľovania migrantov. Berlín žiada solidaritu európskych partnerov, V4 ale s povinným prijímaním utečencov nesúhlasí.

"My si veľmi dobre uvedomujeme, že nájsť cestu z tej situácie môžeme len spoločne. Podporujeme hľadanie spoločného európskeho riešenia, v ktorom budú zahrnuté všetky aspekty,"
uviedol na tlačovej konferencii český minister zahraničia Lubomír Zaorálek.

Zodpovedný prístup

Rovnako ako jeho kolegovia ocenil nový plán predstavený v stredu predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom s výnimkou navrhnutého prerozdelenia ďalších 120 000 migrantov z Talianska, Grécka a Maďarska medzi ostatné členské štáty. Celkom by malo ísť o 160 000 utečencov.

"O tom samotnom relokačnom mechanizme sme stále presvedčení, že to nie je žiadny spásny bod toho riešenia,"
uviedol Zaorálek. Jeho slovenský kolega Miroslav Lajčák v súvislosti s tým odmietol tvrdenie, že by sa krajiny V4 chovali nesolidárne. Ich prístup je podľa neho zodpovedný.

Najväčšia výzva v histórii

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, ktorého krajina je hlavným cieľom migrantov a tento rok ich očakáva okolo 800 000, poznamenal, že len počas nadchádzajúceho víkendu Nemecko očakáva príchod ďalších 40 000 utečencov. Opätovne preto apeloval na solidaritu ostatných členov únie pri zvládaní prílivu migrantov. "Ide o možno najväčšiu výzvu Európskej únie v jej histórií," zdôraznil.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó za najdôležitejšie opatrenie označil zaistenie ochrany hraníc Schengenu. Bez toho podľa neho nebudú žiadne ďalšie kroky účinné. V tejto súvislosti oznámil, že do budúceho týždňa Maďarsko dokončí kontroverzný plot na hraniciach so Srbskom a začne platiť norma, podľa ktorej poškodenie tejto bariéry bude trestným činom, za ktorý bude hroziť väzenie.

Ak by Maďarsko nerobilo žiadne opatrenia proti utečencom, malo by ich na svojom území do konca roku až pol milióna, prehlásil Szijjártó. Teraz ich je podľa neho v Maďarsku 180 000.

Na mieste bol redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy