Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Muži pozor! Plastika pŕs zabíja, škodlivé aj implantáty semenníkov
Zdielať na

Muži pozor! Plastika pŕs zabíja, škodlivé aj implantáty semenníkov

V mnohých európskych krajinách boli už zakázané prsné implantáty francúzskej firmy Poly Implant Prothese (PIP). Ukázalo sa, že pri výrobe implantátov bol namiesto zdravotníckych materiálov použitý lacný priemyslový silikón.

Rovnako vadný silikón sa používal aj pri výrobe protéz semenníkov, falošných prsných svalov či implantátov pre mužské zadky. "To by mohlo vyvolať zdravotné problémy u niektorých užívateľov, citoval francúzsky denník Le Parisien jedného z bývalých pracovníkov PIP.

Tvrdšie pravidlá

Francúzska firma Poly Implant Prothese vyrábala z nekvalitného gélu aj implantáty pre mužov, ktorým vraj hrozia zdravotné problémy. Uviedol to le Parisian s odvolaním sa na bývalých zamestnancov firmy. Francúzsky minister zdravotníctva Xavier Bertrand reagoval výzvou k sprísneniu podmienok využívania implantátov. Európska komisia oznámila, že už pracuje na sprísnení kontroly, a to od výroby, cez prevoz až po poskytnutie konečnému užívateľovi. "Potrebujeme iné pravidlá. Ochranná známka nestačí," podotkol Bertrand. 

Francúzska vláda pre Vianocami pripustila závadnosť niektorých prsných implantátov a doporučila asi 30 000 ženám, aby si ich nechali odstrániť.

Sledovanie pohybu implantátov

Hovorca Európskej komisie Frédéric Vincent povedal, že Brusel pracuje už niekoľko mesiacov na revízii nariadenia platného od roku 2007 a predloží návrhy zmien v prvej polovici roku. Na základe nových pravidiel by malo byť možné sledovať pohyb implantátov a ďalších zdravotníckych pomôcok, ako sú protézy alebo očné šošovky, od ich výroby až po distribúciu.

Protézy semenníkov sa podľa Le Parisien používajú predovšetkým pri operácií mužov, ktorí prišli o semenníky v dôsledku rakoviny, alebo ich mali od narodenia inak zdeformované. O implantáty pre zadky a prsné svaly sa zaujíma klientela, ktorú motivujú k zákroku estetické dôvody.

Ženy varovali aj v Česku

Podobne ako ďalšie krajiny, kde sa vadné produkty používali, aj v Česku doporučili ženám s implantátmi od firmy PIP, aby sa poradili so svojimi lekármi. Podľa štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ide skôr o preventívne vyšetrenie. V niektorých krajinách sa v súvislosti s týmto škandálom množia žaloby. Podľa denníku Le Monde bolo len na súde v Marseille zaregistrovaných 2 400 žalôb.

ISIFA

Súvisiace články