Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nové občianske preukazy sľubujú menej byrokracie
Zdielať na

Nové občianske preukazy sľubujú menej byrokracie

Občianske preukazy budeme mať po novom aj so zabudovaným elektronickým čipom. Informovalo o tom naše Ministerstvo vnútra. Malo by sa to udiať už na budúci rok. Podľa ministerstva ide o zjednodušenie života a zníženie byrokracie.

V utorok sa napriek turbulentnej situácii v našom parlamente uskutočnila legislatívna rada vlády, kde predložil štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka návrh novely zákona o občianskych preukazoch.

Ide o zjednodušenie života

Naše občianske preukazy budú obsahovať elektronický čip s údajmi, ktoré sa musia pracne zapisovať. Ide o meno, adresu, dátum narodenia, ale aj napríklad údaje o krvnej skupine či vzdelaní. Občiansky bez čipu bude možné vydávať do konca novembra budúceho roka.

Majú ho aj vo Fínsku či Estónsku

Po novom bude možné požiadať o nový občiansky kdekoľvek na Slovensku a rovnako kdekoľvek si ho aj vyzdvihnúť. Všetko bolo v utorok odobrené na legislatívnej rade vlády a tak tento projekt zrejme od budúceho roka naberie reálne kontúry.

Len pripomeniem, že občianky so zabudovaným elektronickým čipom už majú vo Fínsku, Belgicku, Estónsku či Nemecku. Celé to má byť zároveň krokom k zavedeniu elektronického podpisu do praxe na Slovensku.

Občiansky_preukaz_v_ruke_vzor

ISIFA

Súvisiace články