Someliér v JOJke. Ukážeme vám ako správne piť víno
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Jeho prácu mu môžu závidieť takmer všetci. Teda aspoň milovníci vína. Každý deň má v rukách kvalitné vína a dokáže o nich rozprávať dlhé hodiny.
Ako sa stať someliérom a čo presne robí? To vyzvedal moderátor Ivan Janda v Novinách o 12-ej. Pozval si tam someliéra Miroslava Jajcaya, ktorý denne ochutná 50 až 60 vzoriek vína. Na ochutnávky chodí aj mimo Slovenska a tvrdí, že to nie je o pití ale ide o veľmi dôležitú prácu.
Pri ochutnávkach vína dokáže zistiť akej sú chuti, vône, ich plnosť či harmóniu, ale aj to, k akému jedlu sa hodia. Robí si poznámky, z ktorých ťaží celý rok. Po degustácii už nešoféruje a nechá sa radšej odviesť. Hoci, kým iní by mali 2 promile, on má tak 0,5 promile maximálne.
Na Slovensku škola, kde by sa dal vyštudovať odbor someliér neexistuje. Avšak ako tvrdí Miroslav Jajcay, kurzami a samo-štúdiom sa to dá zvládnuť. Divákom Novín o 12-ej prezradil aj to, z akých pohárov by sme mali piť vína. Pozrite si priložené video a dozviete sa viac.
ISIFA/ilustračné foto