Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda pritvrdila, víno zdražie o 40 centov
Zdielať na

Vláda pritvrdila, víno zdražie o 40 centov

Už niekoľko týždňov, dokonca mesiacov sa intenzívne debatuje o zvýšení spotrebných daní z piva či tichého vína. Minister financií Ivan Mikloš by mal na rokovaní vlády predložiť návrh zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. V súčasnosti nulová sadzba dane na tiché víno by sa tak zvýšila.

Tiché víno doteraz nebolo zaťažené spotrebou daňou. Narozdiel od šumivých vín, ktoré sú zdaňované podľa obsahu alkoholu. Ak ministri a parlament zákon schvália, podobné podmienky budú platiť aj pre tiché víno. Chcú tým odstrániť existujúcu diskrimináciu jednotlivých druhov alkoholu, spôsobenú rozdielnym prístupom pri zdaňovaní.

Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka namieta. Zvýšenie tejto dane by totiž mohlo spôsobiť pokles domácej produkcie vína o 25 %. Čo by sa následne premietlo do straty 750 pracovných miest, ktorá môže spôsobiť výpadok na odvodoch vo výške až 5,2 miliónov € ročne. Návrh zákona tak ministerstvo financií predloží na rokovanie vlády s rozporom.

Slovenskí vinári tvrdia, že by ich nový zákon mohol zlikvidovať. Podľa neho by cena vína mala vzrásť až o 0,40 € za liter. Ministerstvo financií odhaduje, že za roky 2012 až 2014 by sa tak mohla štátna kasa naplniť o 140 miliónov €. Inštitút hospodárskej politiky to ale nevidí až tak optimisticky. Predpokladajú nárast o 115 miliónov €.

Isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy