Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Uľavte boľavému chrbtu vďaka kvalitnej posteli
Zdielať na

Uľavte boľavému chrbtu vďaka kvalitnej posteli

Zdroj: SITA

INZERCIA / Prebúdzate sa ráno stuhnutí a celý deň vás sprevádza bolesť chrbta? Na vine môže byť nekvalitná posteľ a matrac. Poradíme vám, ako si dopriať kvalitný a zdravý spánok, po ktorom sa budete cítiť ako znovuzrodení.

SITA

Kvalitný spánok pre kvalitný život

Každá posteľ sa skladá z troch častí – rámu, roštu a matraca, ktorý je v niektorých prípadoch nutné dokúpiť zvlášť. Posteľ ako celok má významný vplyv na kvalitu spánku, a v dôsledku tak ovplyvňuje aj celkovú kvalitu nášho života. Na čo by ste sa pri výbere postele mali zamerať?

Jednolôžková posteľ 90x200 cm vs. Manželská posteľ 180x200 cm

Spánok na rozmerovo nevyhovujúcej posteli si skôr či neskôr vyberie svoju daň – prejaví sa bolesťou chrbta, stuhnutosťou svalov a celkovou únavou. V prípade jednolôžka sa za štandard považuje posteľ s rozmermi 90x200 cm, ešte pohodlnejšie sa potom vyspíte na posteli so šírkou 140 cm. Ak zháňate manželskú posteľ, ideálna pre vás bude posteľ 180x200 cm, prípadne tzv. kráľovská posteľ, ktorej šírka prekračuje 2 metre. Nezabudnite si tiež skontrolovať výšku postele. Práve tá totiž rozhoduje o tom, ako pohodlne sa vám po prebudení bude vstávať. Ideálna výška je 50 až 65 cm a dosiahnuť ju môžete vhodnou voľbou matraca, prípadne pomocou výškovo nastaviteľného roštu.

Pevná konštrukcia = žiadne vŕzganie a dlhá životnosť

O kvalite postele do značnej miery rozhoduje pevnosť konštrukcie. Robustné spoje zaisťujú vertikálnu aj horizontálnu stabilitu, vďaka čomu posteľ nevŕzga a bude sa o váš pokojný spánok starať dlhé roky. Súčasťou rámu býva aj čelo postele, vďaka ktorému sa v posteli môžete pohodlne posadiť a oprieť. V priebehu noci vás potom izoluje od priľahlej steny a chráni vás pred prievanom. Či si nakoniec zvolíte posteľ s konštrukciou z masívneho dreva alebo čalúnenú, záleží len na vašom vkuse. Rovnako tak je len na vás, či preferujete posteľ s úložným priestorom alebo bez neho.

Ani tvrdá, ani mäkká

Hlavným kritériom pri výbere matraca je jeho tvrdosť – príliš mäkký matrac spôsobuje bolesti chrbta a zle sa z neho vstáva, naopak, príliš tvrdý matrac prispieva k bolesti veľkých kĺbov, ktoré nemajú príležitosť sa počas spánku náležite uvoľniť. S tvrdosťou matraca úzko súvisí materiál, z ktorého je vyrobený. Najkvalitnejšie matrace majú sendvičové zloženie z rôznych druhov polyuretanovej peny, ktorá dokonale rozloží vašu hmotnosť a poskytne oporu chrbtici. Ruky preč dajte od klasických pružinových matracov, ktoré sú vhodné maximálne na jednorazové prespanie.

Investícia na celý život

Kvalitný matrac sám osebe bohužiaľ nestačí – dôležité je, na aký rošt ho položíte. Odborníci tvrdia, že zatiaľ čo životnosť matraca je približne 10 rokov, kvalitný rošt môže vydržať celý život. Hlavnou úlohou roštu je predovšetkým rovnomerné rozloženie záťaže, ktorú preberá od matraca, a to najmä v prípade, že je matrac slabší než 7 cm. Vďaka roštu sa posteľ neustále odvetráva, takže nehrozí riziko vzniku plesní. Všeobecne platí, že čím vyšší počet lamiel, tým lepšie – matrac by sa v žiadnom prípade nemal prehýbať.

A ak posteľ správne umiestnite v priestore, bude sa vám spať ešte lepšie. Skúste napríklad posteľ podľa feng shui, toto čínske umenie vám pomôže v spálni navodiť správnu atmosféru pre spánok.

Doprajte si zdravý spánok vďaka pevnej posteli s kvalitným roštom a matracom aj vy. Zháňate do svojej spálne manželskú posteľ? Inšpirujte sa na Heureka.sk alebo Heureka.cz, kde nájdete širokú ponuku dvojlôžok. Nezabudnite, že z hľadiska veľkosti je pre vás ideálna posteľ 180x200 cm, na ktorej sa pohodlne vyspíte aj s partnerom.