Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Správny výber odevu na jesenný beh môže potrápiť každého z nás
Zdielať na

Správny výber odevu na jesenný beh môže potrápiť každého z nás

Zdroj: iStock

INZERCIA /  Radi behávate, no sychravá jeseň vás oberá o chuť dať sa na pohyb aj v takomto nečase? Prvou zásadou je úspešne zvládnuť výber funkčného odevu na jesenný beh. Disponuje inými parametrami ako bežné športové sety. Viac sa zdôrazňujú termoizolačné a ochranné vlastnosti, vodovzdornosť, ochrana pred vetrom, ba dokonca snehom. Skvelé tipy na bežecký jesenný odev nájdete v tomto článku.

Prvá vrstva – funkčná termobielizeň

V premenlivom počasí sa rovnako zameriavame na udržiavanie vrchnej aj spodnej časti tela v teple. Náročnejším vrstvením však podlieha oblasť od pása vyššie. Funkčná termobielizeň sa stáva prvou dôležitou časťou na odvod potu a vlhkosti na druhú stranu materiálu a postupne k ďalším vrstvám. Spodné časti termobielizne musia čo najrýchlejšie schnúť, príliš neochladzovať ani neprehrievať.

iStock

​Termobielizeň je v tom najtesnejšom kontakte s pokožkou. Pri pohybe by sme ju aj tak mali pociťovať čo najmenej. Žiadne vyhrňovanie, upravovanie či otláčanie nie je pri behu prípustné. Funkčnú termobielizeň a aj ďalšie vrstvy oblečenia na beh vyberáme z prírodných vlákien s podporou optimálneho zloženia elastanu. Ten zabezpečuje vysoko strečový efekt - bežecké tielka sú najviac pri tele, no zároveň pôsobia pružne a príjemne na dotyk.

Druhá vrstva – termoizolačná

Spĺňa ďalej funkciu odvádzania potu k nasledujúcim vrstvám (mikiny, vesty). Kladú sa väčšie nároky na izolovanie od studeného vzduchu. Ten však pri behu až tak nepociťujeme, keďže sa naše telo rýchlo prehrieva. Pri zvýšenej fyzickej aktivite by sme mali docieliť, aby rovnako aj táto druhá vrstva podporovala premenu tepla na energiu. Pritom stále musíme vyzerať štýlovo!

Príkladom je tréningová kvalitná dámska mikina v priliehavom strihu. Disponuje všetkými funkčnými prvkami, akými je stojačik na zips, reflexný pás a počesaný jemný efekt. Pre porovnanie ani pánska teplá mikina pre všetky jesenné outdoorové aktivity nezaostáva po funkčnej stránke. Počas behu v daždivom a veternom teréne oceníte nastaviteľný lem, elastickú úpravu manžiet a pre trendy štýl aj ochranu proti hrudkovaniu (žmolkom). Pánska bežecká mikina si tak zachová nový vzhľad aj na ďalšiu sezónu.

iStock

​Tretia vrstva – nepremokavá

Na jesenný beh a iný aktívny pohyb perfektne padne nepremokavá bunda. Jej výhody vyplývajú z výšky vodného stĺpca, respektíve tlaku, ktorý bunda zvládne. Po presiaknutí prvých kvapiek sa ukončí meranie jej nepremokavosti. Optimálny vodný stĺpec dosahuje 10 000 až 20 000 mm. Takýmto parametrom disponuje kvalitná dámska nepremokavá bunda v ultraľahkom zateplenom štýle outdoor.

iStock

​Pre dámy nie sú v súvislosti s módou čísla až také dôležité, no pri jesennom behu sa na túto požiadavku „nabaľujú“ ďalšie. Funkčná ochranná a izolačná vrstva má zabraňovať jednak vplyvu dažďa a vetra na spotené telo, ale rovnako zmierňovať dôsledky záťaže od popruhov batoha, pri strečingovom pohybe alebo inej náhlej zmene polohy.

Pozor, odolnosť, miera záťaže sa znižuje, čím väčšie hodnoty dosahuje vodný stĺpec nepremokavých búnd. Tomu sa radšej vyhnite, keďže nepremokavá bunda má počas behu zaistiť takmer neobmedzený pohyb. Nezabúdame ani na funkciu vysokej priedušnosti, priepustnosti pre paru. Taktiež sa jej účinky znižujú, čím väčšiu nepremokavosť vám bunda zabezpečuje.

iStock

Naším tipom na záver je hľadať najkomplexnejší model. Pod označením „núdzová“ sa nachádza všestranná pánska nepremokavá bunda, ultraľahká a zbaliteľná s množstvom praktických doplnkov. Pri behu si tak užijete sucho a teplo, dokonca môžete využiť vychytávky na fixovanie mobilu, slúchadiel a menšieho občerstvenia.