Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Majko (20) má autizmus. Sám zvladol cestu vlakom, tancuje aj korčuľuje
Zdielať na

Majko (20) má autizmus. Sám zvladol cestu vlakom, tancuje aj korčuľuje

Jozef Bednár sa preto rozhodol urobiť 18 rozhovorov s ľuďmi, ktorí autizmom intenzívne žijú či už ako terapeuti, rodičia, starí rodičia, alebo súrodenci.

BRATISLAVA / Aký je život s autistom v rodine? Hosťom Ranných novín bol Jozef Bednár, autor blogov a kníh o autizme. Jeho dvadsaťročný syn Majko má autizmus, Napriek tomu korčuluje, tancuje a dokonca išiel sám vlakom. Takýto je život s ním.

Od roku 2000, kedy sa Majko narodil, sa doba, čo sa týka informovanosti, zmenila. "Určite sme sa posunuli, ale stále to nie je dostatočné posunutie a podpora osvety," hovorí Jozef Bednár. 

Jozef Bednár často hovorí v množnom čísle. "Keď autizmus vstúpi do rodiny, je to vec celej rodiny, nielen dieťaťa," hovorí Bednár. Prognózy boli zlé. "Dostávali sme informácie, že Majo pravdepodobne nebude rozprávať, že budeme musieť hľadať špecializované centrá alebo sa zmieriť s tým, že v jednom z takých v budúcnosti skončí," opisuje začiatky Jozef Bednár. 

"Vďaka úsiliu ale aj šťastiu, sa nám podarilo Maja verbalizovať. Chcem poďakovať manželke, že s ním zostala na predĺženej rodičovskej dovolenke. Ona odrobila to gro do šiestich - siedmich rokov, pretože ja som musel chodiť do práce," dodáva. 

"Majo je teraz, na svoje pomery a na svoju diagnózu, úspešný mladý muž," chváli svojho syna Jozef Bednár. Rodičia sa k Majkovi snažili pristupovať ako k bežnému dieťaťu. "Snažili sme sa ho socializovať v najvyššej možnej miere, snažili sme sa spolu so školou o integráciu. Kopec roboty sa urobil pri voľnočasových aktivitách a to môžem len doporučiť. Ak sa dieťa, ak je to čo i len trošku možné a venuje sa voľnočasovým aktivitám," dodáva Bednár. 

Vo videu sa dozviete aj to, ako Majko išiel prvýkrát sám vlakom:

Súvisiace články