Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci začali pátrať po temnej energii, hlavnej zložke vesmíru
Zdielať na

Vedci začali pátrať po temnej energii, hlavnej zložke vesmíru

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Viditeľná, nám známa hmota, tvorí len 4,8 percenta súhrnu celkovej hmoty a energie vo vesmíre. Až 95 percent predstavuje temná energia a temná hmota. Zmodernizovaný teleskop v arizonskom observatóriu Kitt Peak začal snímať vesmír zatiaľ najpodrobnejším možným spôsobom v rámci výskumu, ktorý nám možno napovie niečo viac o temnej energii. O tej, napriek tomu, že podľa aktuálnych výpočtov tvorí až 68 percent súčtu všetkej hmoty a energie vo vesmíre, nevieme zatiaľ takmer nič.

Teleskop na Kitt Peak, nazvaný Spektroskopický nástroj pre temnú energiu (DESI) bude odteraz päť rokov kontinuálne snímať vesmír pomocou piatich tisícok optických vlákien, z ktorých každé sa bude správať ako samostatný mini-teleskop, informuje BBC. 

To znamená, že prístroj bude môcť snímať až 5-tisíc rôznych galaxií naraz. Pri ideálnych podmienkach by chcel medzinárodný vedecký tím, ktorý stojí za projektom DESI, skúmať každých 20 minút súbor nových 5-tisíc galaxií. Za celú dobu trvania projektu by takto chcel zmapovať 35 miliónov galaxií.

Nám známa hmota tvorí vo vesmíre len 4,8 percenta

Temnú energiu, podobne ako temnú hmotu, ktorá by mala tvoriť ďalších 23 percent súhrnu celkovej hmoty a energie vo vesmíre, zatiaľ nikto nevidel a o jej existencii vedci tušia len podľa vplyvu, aký má na viditeľnú, nám známu hmotu. Tej je vo vesmíre len 4,8 percenta.

donedávna sa väčšina astronómov prikláňala k teórii, že rozpínanie vesmíru sa postupne spomaľuje a ako jeden z najpravdepodobnejších scenárov sa javil byť ten, že nakoniec dôjde k jeho opätovnému zmršteniu.

Niektorí k tomu dodávali, že po ňom by teoreticky mohol nasledovať ďalší "veľký tresk".

Rozpínanie vesmíru sa zrýchľuje 

V roku 1998 však týmito teóriami otriasol objav, že rozpínanie vesmíru sa nespomaľuje, ale naopak zrýchľuje. To podľa dovtedajších výpočtov nedávalo žiadny zmysel, a tak fyzici zaradili do svojich modelov aj energiu, ktorá pôsobí proti gravitácii, a nazvali ju temná energia.

Podľa Ofera Lahava, profesora astronómie z University College London a jedného z členov tímu pracujúceho na projekte DESI, o temnej energii a temnej hmote ani desiatky rokov po ich objave "stále nevieme takmer nič".

"Je jednoducho od veci žiť vo vesmíre, z ktorého poznáme len 5 percent," povedal Lahav pre BBC."Ak prídeme na povahu temnej energie a zistíme, čo to je, môže to viesť k úplnej revolúcii vo fyzike," predpovedá izraelský vedec.

Umelá inteligenica mieri do vesmíru: 

Súvisiace články