Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Svetová zdravotnícka organizácia vydala šokujúcu správu o počte mŕtvych kvôli znečistenému ovzdušiu
Zdielať na

Svetová zdravotnícka organizácia vydala šokujúcu správu o počte mŕtvych kvôli znečistenému ovzdušiu

ŠVAJČIARSKO / Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie spôsobuje znečistenie ovzdušia smrť siedmich miliónov ľudí ročne. Navrhuje posilniť monitorovanie kvality ovzdušia. Tu by mohli pomôcť údaje zozbierané desiatkami tisíc senzorov analyzovaných v reálnom čase, za pomoci algoritmov strojového učenia.

Kým v našich končinách je “čistý vzduch” viac menej samozrejmosťou, u zbytku sveta to vyzerá inak. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala hrozivú správu. Stav ovzdušia spôsobuje až 7 miliónov úmrtí ročne. Podľa BBC znečistené ovzdušie stojí až za tretinou úmrtí na mŕtvicu, rakovinu pľúc či srdcové choroby. 

Kým sa nevysporiadame s hlavnými príčinami znečistenia ovzdušia, môžeme sa aspoň naučiť, kde a kedy bude pravdepodobnosť znečistenia najväčšia. Na tento účel sa budú môcť využívať rôznorodé snímače na monitorovanie kvality ovzdušia a pri samotnom analyzovaní údajov aj algoritmy strojového učenia. Nevyhnutné bude posilniť monitorovanie kvality ovzdušia práve v krajinách s nízkymi a strednými príjmami, najmä v oblastiach blízko nemocníc, škôl a pracovísk.

Práve nízko-nákladové snímače bude možné nasadiť do oblastí, ktoré sú v súčasnosti nedostatočne monitorované. Tieto údaje budú následne kombinované s ďalšími informáciami o počasí, dopravných tokoch, stavebnej činnosti a s dátami o takzvaných "mestských kaňonoch" - čiže v miestach, ktoré sú obklopené výškovými budovami, kde sa toxický vzduch dá rozptýliť len obtiažne. Úrady tak budú môcť v dostatočnom predstihu vydávať varovania v oblasti verejného zdravia a uplatňovať nápravné opatrenia, napríklad prostredníctvom zvýšenia poplatkov za prekročenie limitov alebo dočasné zastavenie niektorých ciest. Cestujúci budú informovaní o miestach, ktorým sa treba vyhnúť a kedy.

90 percent detí dýcha toxický vzduch každý deň

WHO v správe zverejnila, že každý deň približne 93% detí vo veku do 15 rokov, čo predstavuje celkovo 1,8 miliardy detí, dýcha vzduch, ktorý je tak znečistený, že ohrozuje ich zdravie a vývoj. Mnohým z nich spôsobuje smrť. Správa ďalej odhaduje, že len v roku 2016 zomrelo 600 000 detí na akútne infekcie dolných dýchacích ciest spôsobené znečisteným vzduchom. Znečistenie ovzdušia je jednou z hlavných hrozieb pre zdravie detí,  predstavuje takmer 1 z 10 úmrtí detí vo veku do piatich rokov. Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že stav kvality ovzdušia sa každým rokom zhoršuje. Prišli na to vďaka analýze satelitných dát z viac ako 4300 miest na Zemi. 

Závažnú smogovú situáciu ohlásili v januári aj v Žilinskom kraji. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články