Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Silný smog ohrozuje Slovákov. V týchto okresoch sa majte na pozore
Zdielať na

Silný smog ohrozuje Slovákov. V týchto okresoch sa majte na pozore

Archívna reportáž

MARTIN / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred závažnou smogovou situáciou v okolí Martina a Vrútok pre častice PM10. Smogová situácia začala pretrvávať ešte minulý víkend, no hrozba bola o stupeň nižšia ako teraz.

Vysoké emisie PM10 pochádzajú najmä z dopravy a z vykurovania pevným palivom, k vyššej koncentrácii prispievajú aj nepriaznivé rozptylové podmienky. K nepriaznivej smogovej situácii prispieva aj slabý vietor a inverzia. Podľa SHMÚ bude v nasledujúcich dňoch pretrvávať podobný ráz počasia ako v súčasnosti, preto meteorológovia očakávajú, že nepriaznivá smogová situácia bude pokračovať. Výstraha tak platí až do odvolania. 

Smogová situácia v ďalších okresoch

Zvýšené hodnoty prachový mikročastíc PM10 zaznamenali aj v okresoch Ružomberok, Žilina, Trenčín, Senica a Malacky, pre tieto oblasti vydal SHMÚ upozornenie pred smogovou situáciou. 

PM10 môžu mať akútne aj chronické účinky na zdravie ľudí. K najcitlivejším skupinám populácie patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Boj proti smogu

SHMÚ obyvateľom okolia Jelšavy pripomína možnosti zníženia emisií do ovzdušia, a to napríklad používaním dostatočne vysušeného dreva a dodržiavaním správnych postupov pri vykurovaní. "Finančne náročnejšími opatreniami sú výmena starých kotlov za moderné, efektívnejšie kotly s nízkymi emisiami, zateplenie domov a výmena okien, ktoré v konečnom dôsledku prinesú aj úsporu paliva," navrhuje SHMÚ. Rozhodne sa však treba vyvarovať spaľovaniu odpadového dreva a drevných výrobkov a akéhokoľvek horľavého odpadu ako plastové a papierové obaly, PET fľaše, textil či pneumatiky.

Krajina zahalená smogom neďaleko Slovenska. Situáciu komplikovala aj turistom vo Vysokých Tatrách. Viac sa dozviete v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy