Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Unikátna šelma prvýkrát pred objektívom po sto rokoch
Zdielať na

Unikátna šelma prvýkrát pred objektívom po sto rokoch

BRATISLAVA / Čierny panter sa nedávno objavil v podobe superhrdinu vo filme po celom svete. Uvidieť však živého čierneho pantera na vlastné oči sa v Afrike nepodarilo už veľmi dlho nikomu. Až doteraz.

Čierneho leoparda v Keni zachytil kamerou fotograf Will Burrard-Lucas a je možné, že sa tak stalo prvýkrát po sto rokoch. O čiernom leopardovi existuje len veľmi málo záberov. Fotograf začul chýry o tom, že ľudia videli čierneho leoparda v okolí safari tábora Laikipia v Keni. S pomocou miestneho stopára Steve-a Will Burrard-Lucas sledoval leopardie stopy a nastavil svoje špeciálne kamerové pasce. "Som zvyknutý na to, že nastavím kamerové pasce a nezachytím nič, je to totiž aj o šťastí. Nikdy neviete s istotou, či sa zviera, pre ktoré ste nastavili kamerovú pascu, naozaj objaví na danom mieste," povedal fotograf.

​Ani stopár nevedel, či sledujú stopy čierneho, alebo bežného leoparda. "Nikdy nemám veľké očakávania. Po niekoľkých nociach, kedy sme nezachytili žiadne zviera, som si povedal, že budem šťastný, ak sa mi podarí nafotiť aspoň obyčajného fľakatého leoparda," povedal Will Burrard-Lucas. Na štvrtú noc sa ale naňho usmiala šťastena. Podarilo sa zaznamenať čierneho samca s odhadovaným vekom 2 roky. 

"Dlhodobo počúvame príbehy o tom, že tu v okolí žijú čierne leopardy, nikdy sme však nevideli akýkoľvek kvalitný záznam či fotografiu, ktorá by potvrdila, že je to naozaj tak," povedal Nicholas Pilfold, vedúci výskumník programu na ochranu leopardov v regióne Laikipia. "Toto sú prvé potvrdené fotografie čierneho pantera v Afrike za ostatných sto rokov. Tento región je pritom jediným známym miestom v celej Afrike, kde sa vyskytujú.

Čierny leopard nie je samostatný druh, je to len tmavá verzia leoparda. "Je to vlastne opak albína. V Celej Afrike ich žije odhadom len hŕstka," dodáva fotograf.

Pozrite si ako vyzerá mláďa leoparda:

Súvisiace články