Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hviezdoslav - poet slovenského národa by mal 170 rokov. Venovali mu sprievod ako za jeho života
Zdielať na

Hviezdoslav - poet slovenského národa by mal 170 rokov. Venovali mu sprievod ako za jeho života

DOLNÝ KUBÍN / Slávny predstaviteľ slovenskej literatúry Pavol Országh Hviezdoslav by sa dožil 170 rokov. V pondelok večer si ho veľkým lampiónovým sprievodom uctilo vyše 500 Dolnokubínčanov. Hviezdoslav okrem poézie, ktorú tvoril, bol aj dramatikom, prekladateľom a advokátom. Tiež bol vášnivým rybárom. TV JOJ sa podarilo nájsť pravnuka Oravca, ktorého prastará mama bola predlohou Hanky zo slávnej Hájnikovej ženy.

"Bol najväčším predstaviteľom slovenskej literatúry, poetom národa," povedala literárna historička Oravského múzea Katarína Ileninová. Sprievod viedli skauti. Lampiónový sprievod je inšpirovaný dobovými dokumentami. Inšpiráciu čerpali z oslavy Hviezdoslavovej šesťdesiatky v roku 1909. Zišla sa tam široká verejnosť s politikmi a s inými osobnosťami tej doby na oslavnom zhromaždení s fakľami v rukách. Zopakovalo sa to viackrát. "Presne pred sto rokmi, keď mal básnik 70. narodeniny, navštívila ho aj delegácia z mesta, aby mu udelili čestné občianstvo a pomenovali po ňom aj námestie," uviedol primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. 

Všetci sa zišli pred domom, v ktorom býval s manželkou. Podla zachovanej korešpodencie mal Hviezdoslav pekný vzťah so svojou manželkou Ilonou, aj keď ich manželstvo bolo bezdetné. "Vzťah bol veľmi harmonický, pekný a pokojný, požiadal ju dokonca listom o ruku," povedala Ileninová. 

Súvisiace články