Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Plesové sezóny začali koncom 14. storočia. Mali niečo, čo v tých dnešných už chýba
Zdielať na

Plesové sezóny začali koncom 14. storočia. Mali niečo, čo v tých dnešných už chýba

BRATISLAVA / Plesová sezóna je v plnom prúde a mnohí z vás sa možno už teraz chystajú na večerné plesanie. Ozaj, máte v pozvánke označenie ples alebo bál? Aký je v tom rozdiel a kedy sa vlastne začala história plesov?

Ples a bál označujú tú istú udalosť, rozdiel je len v etymológii slov. "Slovo bál pochádza z talianskeho slova ballare, čiže práve v tej oblasti talianskych mestských štátov bály koncom 14. storočia vznikli a potom sa rozšírili do Európy. Slovo ples zo staroslovanského slova plesc ako tancovať, radovať sa. Ide teda o slávnostné udalosti, ktoré sa naplno rozbiehali vo fašiangovom období," uviedla etnologička Katarína Nadaská. 

História plesov či bálov siaha približne do 14. - 15. storočia, vtedy ich usporadúvala najmä vysoká šľachta. Už vtedy sa zaviedlo akýsi dress code. 

Ako to bolo s platením?

"Ak to boli bály, ktoré organizovalo mesto, tak sa platilo. Bola tam ale ešte taká rozkošná záležitosť, ktorá dnes trochu vymrela. Dámy mali tanečný poriadok a bola to drobná kniha, do ktorej si dámy už pred začatím plesu písali, komu venujú tanec," uviedla Nadaská. Plesy slúžili ako verejné uvedenie mladých ľudí, najmä dievčat, do spoločnosti. 

Pre vysokopostavených aristokratov znamenali plesy spoločenskú udalosť, na ktorú pozývali vysokú šľachtu z celej Európy. Bola to ale ich uzatvorená spoločnosť. "Povedzme pri mestských plesoch v tom 19. storočí otvárali plesy celebrity alebo významné osobnosti, napríklad mestský politik alebo starosta," povedala Nadaská.

Súvisiace články