Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Chcú sa oslobodiť od fosílnych palív, energiu vyrábajú z cukrovej trstiny
Zdielať na

Chcú sa oslobodiť od fosílnych palív, energiu vyrábajú z cukrovej trstiny

Archívna reportáž

LA BARAQUE / Ostrov Maurícius, ktorý je izolovaný v Indickom oceáne a môže sa spoliehať len sám na seba, pokiaľ ide o elektrinu, sa postupne snaží obmedzovať závislosť na fosílnych energiách a zvyšuje výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Využíva pri tom svoju najrozšírenejšiu plodinu, ktorou je cukrová trstina.

Už asi 15 rokov využíva Maurícius na výrobu elektrickej energie takzvaný bagasa, teda vláknitý zvyšok cukrovej trstiny. V súčasnosti pokrýva tento spôsob asi 14 percent potrieb ostrova. 

Asi 60 percent elektriny na ostrove produkujú štyri cukrovarnícke spoločnosti, z ktorých každá má svoju tepelnú elektráreň. Zvyčajne pracujú s uhlím, ale v čase, keď nastane sezóna cukrovej trstiny, uhlie nahradí bagasa. 

Bagasa sa ďalej spracováva tak, aby sa z nej získalo čo najviac sladkej tekutiny, potom sa zahrieva, aby sa znížila jej vlhkosť. Pri teplote viac ako 500 stupňov Celzia ju potom spaľuje elektráreň, ktorej turbíny z nej vytvárajú energiu. "Elektrina je k dispozícii 24 hodín denne, bez toho, aby bolo nutné čakať na vietor alebo slnko. Navyše je možné bagasu skladovať, ako sa to robí pri ťažkých olejoch alebo pri uhlí," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Omnicane Jacques D´Unienville. 

Takmer štvrtina energie vyrobená na Mauríciu je obnoviteľná. Cieľom vlády je do roku 2025 zvýšiť energie z obnoviteľných zdrojov na 35 percent. Tento systém výroby by mohol skoro dosiahnuť neprekročiteľných hraníc, pretože produkcia cukru čelí ostrej medzinárodnej konkurencii. Zvlášť od roku 2017, kedy boli zavedené európske kvóty na cukor. "Zrušenie kvót na cukrovú repu od októbra 2017 a nadprodukcia v Thajsku, v Brazílii a v Indii viedli k drastickému poklesu ceny cukru na medzinárodnom trhu a zasadili osudnú ránu miestnemu cukrovarníckemu priemyslu," upozorňuje generálna tajomníčka cukrovarníckej komory na Mauríciu Jacqueline Sauzier. 

Pokles svetových cien cukru odradil množstvo producentov na Mauríciu, ktorých cukrovú trstinu veľké podniky spracovávali. "Počet malých plantážnikov sa z 26 000 v roku 2010 znížil na 13 000 v roku 2018," uviedol maurícijský minister poľnohospodárstva Mahen Kumar Seeruttun. "Maurícius je malý, zraniteľný ostrov. Nemáme také kapacity ako Thajsko, Brazília a India, ale naša produkcia je efektívna, zhodnocujeme z cukrovej trstiny všetko. Potrebujeme mať chránený prístup na trhy. Malé krajiny by mali mať prioritné kvóty, pretože sú veľmi zraniteľné," dodal D´Unienville.

Ako usporiť na energii?

Súvisiace články