Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vitamíny v tabletkách vás pred chrípkou neochránia, tvrdia odborníci
Zdielať na

Vitamíny v tabletkách vás pred chrípkou neochránia, tvrdia odborníci

Archívna reportáž

PRAHA / Príchod chladnejšieho obdobia so sebou prináša časté striedanie teplôt, vietor a dážď. Takéto náhle zmeny v počasí môžu viesť k prechladnutiu alebo chrípke. Množstvo ľudí sa snaží chorobe vyhnúť a preto preventívne užívajú vitamíny. Vedci ale tvrdia, že ich účinok nemusí byť vôbec prospešný.

Overené recepty starých materí na to, ako sa chrániť pred chrípkou, čo jesť a nejesť doplnili rôzne vitamíny v tabletkách alebo rôzne dostupné podporné látky, ktoré by mali zlešiť imunitu. "Na jeseň je dobré do tela najmä dostať vitamíny skupiny C, predovšetkým z prírodných zdrojov. Najlepšie je si vybrať lokálne potraviny, ako sú jablká alebo kapusta a celkovo zvýšiť príjem príjem ovocia a zeleniny v potrave," uviedla Marieta Baliková, nutričná terapeutka Fakultnej nemocnice Motol. Zároveň dodáva, že:"Užívanie vitamínu C v tabletkách nemá žiadny efekt. Naše telo spotrebuje len určité množstvo a zvyšné vylúči, lebo ho nemá ako ukladať."

​Ľudia si rovnako môžu kúpiť aj doplnky stravy, ktoré by mali pomôcť pri zvýšení imunity na začiatku jesene, kedy je organizmus najviac vystavený nebezpečenstvu chrípky. "Nemá to vôbec žiadny zmysel. je to iba komerčná záležitosť a pre naše telo to nemá absolútne žiadny význam. Pre niektoré skupiny ľudí to môže byť vyslovene nebezpečné, ako napríklad pre seniorov a malé deti. Rovnako sú ohrození aj ľudia, ktorí trpia závažnými chorobami a pridávanie doplnkov stravy im môže poškodiť organizmus," vysvetlila pre čt24 nutričná terapeutka Fakultnej nemocnice Motol.

V spoločnosti sa už dlhé roky šíria rôzne teórie o tom, čo jesť alebo nejesť počas zimného obdobia. Nutričná terapeutka ale vyvracia napríklad to, že citrusy nie je dobré jesť v zimných mesiacoch, pretože ochladzujú organizmus. "Je to mýtus. Táto vec nikdy nebola preukázaná štúdiami," povedala Marieta Baliková.

Podľa odborníčky je najlepšou prevenciou zdravá a pravidelná strava, zvýšená hygiena najmä rúk a športovať by mali najmä ľudia, ktorí sú na to zvyknutí. Začínať so športom alebo diétou rozhodne, s príchodom studeného počasia, neodporúča.

Súvisiace články