Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Byť lenivý nie je občas na škodu. Vedci zistili, prečo
Zdielať na

Byť lenivý nie je občas na škodu. Vedci zistili, prečo

BRATISLAVA / V súčasnej uponáhľanej dobe, si len málokto uvedomí, aká dôležitá a najmä nevyhnutná je relaxácia. Odborníci sa ale zhodujú na tom, že nerušený oddych, aj keď možno nasilu, prospieva k celkovému zdraviu organizmu.

Leňošenie a hľadanie výhovoriek, ako nepracovať nie je to, čo práve vedci mysleli pod pojmom mentálny relax. Odborníci opísali tento stav pokoja ako vymedzený krátky časový úsek, kedy sa človek rozhodne nerobiť nič zásadné a ani žiadne nespraviť závažné rozhodnutia, jednoducho len leňošiť. Mnohí ľudia totiž svoj voľný čas vyplnia čítaním novín alebo lustrovaním sociálnych sietí, čo ich mentálne ešte viac unaví. 

​Vedci na základe zistení rozdelili jednotlivé životné okamihy do dvoch kategórií. V prvej kategórii sú chvíle, v ktorých sa naplno sústredíme na vzniknuté situácie, vďaka čomu sa posúvame môžeme pracovať a viesť zmysluplné rozhovory s kolegami. 

V druhej kategórii sú okamihy, kedy môžeme byť trochu rozptýlení. Ale práve tieto sú pre ľudský život rovnako dôležité, ako tie z prvej kategórie. Mnohí z nás ich ale nemajú toľko, koľko by naozaj potrebovali.

​Ako uviedli vedci, plné sústredenie nás robí viac produktívnymi, ale oddych v nás prebúdza kreativitu, cituje štúdiu time.com. tento výskum si môže jednotlivec potvrdiť aj sám. Väčšina kreatívnych myšlienok nám napadne práve vo chvíli, keď sa náš mozog nemusí sústrediť na nič dôležité a môže si dopriať luxus vymýšľania. 

​Pozrite si aj reportáž o tom, ako sa z oddychu na dovolenke môže stať nočná mora:

Súvisiace články