Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Majster sveta v hre na heligónku pochádza zo Slovenska. Tvrdá práca mu priniesla ovocie
Zdielať na

Majster sveta v hre na heligónku pochádza zo Slovenska. Tvrdá práca mu priniesla ovocie

STARÁ BYSTRICA / Obrovský úspech sa podaril mladému talentovanému Kysučanovi. Dvadsaťštyriročný Patrik Kováč z dediny Stará Bystrica v okrese Čadca si vybojoval prvé miesto na Majstrovstvách sveta v hre na heligónke. Jeho rodičia hovoria, že naozaj zaslúžene, pretože vraj doma drel dlhé hodiny.

Patrik z Kysúc vyhral vzácnu cenu na medzinárodnom šampionáte v Taliansku. Okrem tradičných slovenských ľudoviek si pre túto súťaž vybral aj populárne ruské piesne Kalinka či Kaťuša. Jeho štýlu hry totiž perfektne sedia. "Asi preto, že tam môžem dávať tie dvojité tóny," povedal Paťo. 

Heligónku zobral do svojich rúk prvý raz, keď mal osem rokov. Priznal sa, že ako tínedžer ju odložil na celých päť rokov, lebo sa v tomto veku hanbil za svoju záľubu. "Potom mi doplo, že by sa človek nemal hanbiť za to, že niečo vie," povedal majster sveta v hre na heligónke. 

Vďaka jeho talentu a poctivému cvičeniu sa umiestnil na popredných priečkach v súťažiach na Slovensku i v zahraničí. Teraz prišiel titul, o ktorom najviac sníval. V tvrdej konkurencii kysucký heligonkár očaril porotu, ktorá rozhodovala o víťazovi. V súčasnosti učí hru na tento nástroj a želá si, aby aj jeho žiaci boli raz úspešný. "Učím hlavne preto, že hľadám mladé talenty a tiež by som ich chcel dostať do sveta," dodal Patrik. 

Na Slovensku máme talentov na každom kroku.

Súvisiace články