Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Poľsko nás začalo vyšetrovať pre zločiny z čias ČSSR. Chcú stíhať aj vtedajšieho predsedu vlády
Zdielať na

Poľsko nás začalo vyšetrovať pre zločiny z čias ČSSR. Chcú stíhať aj vtedajšieho predsedu vlády

VARŠAVA / Poľsko začalo aktívne vyšetrovať Slovenskú a Českú republiku pre zločiny komunizmu, spáchané v rokoch 1950 až 1965. Počas tohto obdobia zahynulo na elektrických plotoch na hraniciach ČSSR a Rakúska viac ako 30 poľských občanov. Poliaci chcú dokonca stíhať aj nášho vtedajšieho predsedu vlády Ľubomíra Štrougala.

"Jeden z členov pohraničnej stráže prišiel k ovládaniu plota a aj napriek tomu, že poistky vyrazili elektrinu, stále púšťal do človeka prúd, pričom hovoril – my ti dáme ty hrdina, prekračovať hranicu," opísal prokurátor Inštitútu pamäti národa Wojciech Pardyak zločiny, ktoré mali byť spáchané na Poliakoch, ktorí skúsili prekročiť česko-slovensko-rakúsku hranicu v polovici minulého storočia. "Už dva roky vyšetrujeme smrť Poliakov, ktorí sa pokúsili prekročiť bývalú hranicu Rakúska a Československej socialistickej republiky a umreli na eletrických plotoch," uviedol Pardyak.  

Dohromady má ísť o 31 občanov Poľska. Časť z nich pritom mala umrieť aj na území Slovenskej hranice. "Ústav pamäti národa identifikoval päť občanov poľskej národnosti, ktorí v tomto období zahynuli na slovensko-rakúskom území a s poľským Inštitútom pamäti národa spolupracuje formou výmeny archívnych dokumentov alebo odborných konzultácií," povedal hovorca Ústavu pamäti národa Jeruš Sivoš. 

Spoluprácu v tomto prípade musí poskytnúť aj Česká strana. Poliaci ale požadujú vyvodenie trestnej zodpovednosti a pracujú na stíhaní Ľubomíra Štrougala – bývalého predsedu vlády Československa. "Aktuálne máme k dispozícii nástroje ako európsky zatýkací rozkaz a pokiaľ sa nám podarí preukázať spojitosť pána Štrougala s týmito zločinmi, využijeme ich," povedal Pardyak. 

Mnohí Slováci žijúci v Poľsku sa ale domnievajú, že Inštitútu pamäti národa ide len o vytĺkanie politického kapitálu. "Poľský Inštitút pamäti národa vlastne už vkročil v kompetencie slovenských orgánov. Inštitút pamäti národa nám vytvára kauzu za kauzou momentálne," uviedol Ľubomír Molitoris zo Spolku Slovákov v Poľsku. Poľskí prokurátori nevylučujú aj trestné stíhanie ďalších osôb, ktoré sa mali na zabíjaní podieľať. K dispozícii majú aj archívne zoznamy. Veľká časť páchateľov ale už nežije.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy