Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stredoškoláci smerujú na olympiádu do Mexika. Zahviezdiť chcú s Aurelom
Zdielať na

Stredoškoláci smerujú na olympiádu do Mexika. Zahviezdiť chcú s Aurelom

BRATISLAVA / Slovenský robot Aurel ide so svojím tímom súťažiť do Mexika. Tímom sú mladí slovenskí stredoškoláci. Budú čeliť podobným nadšencom s robotmi z viac ako 150 krajín sveta. Podporiť ich a podržať palce im osobne prišla aj ministerka školstva.

V konkurencii s robotmi z viac ako 150 krajín sveta sa Aurel stretne 15. až 18. augusta na medzinárodnej robotickej olympiáde First Global v hlavnom meste Mexika. "Zdvíhať a prenášať pevné predmety - kartónové kocky a solárne panely. Má byť schopný roztočiť veternú turbínu," povedal mentor tímu Adam Kukla. 

Tohoročnou globálnou výzvou je dosah rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. Čím ekologickejší, tým viac bodov.  "Prvé budú nahraté body, ale tiež body za dizajn a spoluprácu," vysvetlil Tomáš Sedláček, hovorca tímu. Všetky tímy vo svete dostali rovnakú sadu stavebnice, štartovaciu čiaru teda majú rovnakú. Členov tímu si vyberalo združenie. "Kontaktovali nás z First Global SK a prešli sme výberovým konaním," pokračoval hovorca.  

Tento rok má tím veľké šance uspieť, keďže jeden nich už súťaž v minulom roku absolvoval. Reprezentačný tím stredoškolákov prišla osobne podporiť aj ministerka školstva. "Ministerstvo školstva sa pokúša všetkými spôsobmi podporiť, aby mladí ľudia brali techniku a vedu vážne. Aby sa hlásili, a toto je jedna z krásnych aktivít, ktorá ukazuje, že už na stredných školách môžu mať vynikajúce výsledky," poznamenala Martina Lubyová. 

Matematika a fyzika je u nás dlhodobo strašiakom a toto je podľa nej spôsob, ako to prelomiť. Mladíci s tým súhlasia. "Intuitívne sa dá naučiť.  Nie je to také ťažké, ako to vyzerá," podotkol člen tímu Viliam Vadocz. Robot Aurel dostal meno po svetoznámom slovenskom vynálezcovi Aurelovi Stodolovi. A podaním ruky pani ministerke sa zachoval ako gentleman hodný tohto mena. Okrem podávania rúk Aurel dokáže aj recyklovať, napríklad plastové fľaše.

Takto si umelá inteligencia vytvorila vlastnú reč, roboty spolu komunikujú: 

Súvisiace články