Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTOGALÉRIA: Zlomí britský umelec aukčný rekord?
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Zlomí britský umelec aukčný rekord?

Zdroj: Twitter/Anne Mortier

LONDÝN / Obraz britského maliara Davida Hockneyho, Portrét umelca, sa môže stať najdrahším dielom žijúceho autora predaným v aukcii.

Jeho vlastník, ktorým je britský miliardár Joe Lewis, za neho požaduje najmenej 80 miliónov dolárov. Experti jeho cenu odhadujú na 62 miliónov, píše Express.co.uk.

David Hockney je považovaný za jedného z najvplyvnejších britských umelcov 20. storočia. Jeho začiatky sú spojené s abstrakciou. V 60. rokoch minulého storočia významne prispel k rozvoju popartového umeleckého hnutia. 

Po odchode z Anglicka do USA začal maľbu spájať so slovom a textom. Do obrazov vkladal kúsky básní či novinových článkov.

Hockney má zmysel pre vyjadrenie skutočnosti, presne vystihuje zdanlivo nepodstatné a všedné okamihy, ktoré spája s radostnou atmosférou. 

Rukopis jeho tvory výrazne ovplyvnila vzácna odchýlka v spôsobe vnímania. Vďaka nej vidí farby v reakcii na hudobné podnety. 

Obraz s názvom Potrét umelca vznikol v roku 1972. Dielo zobrazuje dvoch mužov na pozadí kopcovitej krajiny, ktorá je inšpirovaná južným Francúzskom. 

Twitter/Anne Mortier

​Muž, ktorý na obraze stojí, je jeho niekdajší priateľ, americký umelec Peter Schlesinger. 

Od roku 2013 drží rekord medzi žijúcimi umelcami Američan Jeff Koons.