Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Inovatívny projekt môže pomáhať onkologickým pacientom
Zdielať na

Inovatívny projekt môže pomáhať onkologickým pacientom

BRATiSLAVA- Sú mladí, talentovaní a v budúcnosti o nich ešte budeme počuť. Hovorím o účastníkoch súťaže Mladý inovatívny podnikateľ. Najbližšie minúty sa teda budeme venovať úspešným startupom a to s organizátorom súťaže a tiež s jedným z výhercov.

Projekt "Mladý inovatívny podnikateľ 2018" sa konal už po dvanástykrát. Jeho úlohou bolo vyzdvihnúť a predstaviť širokej verejnosti mladých kreatívnych, inovatívnych podnikateľov, ktorí sú úspešní vo svojom odvetví podnikania. Zároveň môžu byť inšpirujúcim príkladom pre mladých ľudí, ktorí chcú začať alebo začínajú podnikať. Odborná komisia podujatia vybrala z prihlásených z celého Slovenska 5 finalistov súťaže. 

Marián Meško je výkonný predseda mimovládnej organizácie JCI Slovensko a zároveň hlavným organizátorom projektu. Do súťaže sa mohli zapojiť mladý ľudia až do 40 rokov. Pavol Čekan sa stal absolútnym víťazom roku 2018. Práve on sa svojím vekom dotýkal tejto hranice.  "Za inováciu sme vyhrali startup awards, teraz si to vážim za cenu Mladý podnikateľ," uviedol víťaz Pavol.  

Inovácia, ktorá je pre ľudí

Pavol ale rozhodne nepatrí k neznámym podnikateľom. Začínal na Slovensku, pokračoval kariérne na Islande, v Amerike, následne sa na Slovensko vrátil. Teraz sa môže chváliť jedinečným projektom. "Projekt sme vyhrali za inovácie, čo sa týka diagnostických onkologických testov. Inovácia spočíva v kombinácií dvoch technológií, ktoré sa navzájom krížovo validujú. My eliminujeme misdiagnostiku najviac ako sa dá. Prinášame úplne nové 3D vizualizácie tkanív, ktoré doteraz na Slovensku nikto nerobil. Všetko, čo sme sa naučili v Amerike či Rockefellerovom ústave, chceme priniesť k nám. Chceme ľuďom pomôcť," objasnil svoju inováciu a zámer. 

Na otázku či mali súťažiaci šancu poraziť tento unikátny projekt organizátor odpovedal, že už od začiatku patril medzi top favorita. Súťažiaci teda mali čo robiť od začiatku, no Pavlov projekt zvíťazil tak či tak. "Myslím si, že je to motivácia pre tých mladých podnikateľov, čo majú 30-40 rokov. Môžu dosiahnuť výrazný úspech nielen na Slovensku a byť úspešní v náročnej disciplíne akú skúmal aj pán Pavol," 

Podnikanie a veda u nás verzus za hranicami

Keďže Pavol Čekan podnikal a študoval vedu aj za hranicami, chceli sme vedieť jeho názor, porovnanie, ako to je na Slovensku oproti zahraničiu. Podmienky, investori a všetko, čo pre vedu a podnikanie za svoju kariéru potreboval. 

"Aby vedec mohol vôbec podnikať, musí prejsť takmer 15 ročným štúdiom. V mojom prípade išlo aj o niekoľko odborov. Na Slovensku je problém, že veda a výskum nie sú dobre popularizovaní najmä medzi investormi. Ako najväčší problém vnímam vyzbieranie, dostanie peňazí od investorov," vysvetlil víťaz Pavol. Verí, že práve oni budú vlajková loď a všetci ostatní za nimi, budú mať podnikanie vo vede jednoduchšie. Chcú byť inšpiratívni pre všetkých ostatných, ktorý sa do súťaže budú prihlasovať. 

Projekt sa organizoval aj v iných krajinách pod názvom Creative Young Entrepreneur Award. Organizovala ho mimovládna organizácia JCI –Slovensko (Junior Chamber International-Slovakia) v spolupráci so Združením podnikateľov Slovenska a inšpiratívnym magazínom Profit . Junior Chamber International- Slovakia je oficiálnou pobočkou Junior Chamber International, ktorá má zastúpenie v 120 krajinách sveta s počtom vyše 200 000 členov. Spoločnosť je medzinárodnou organizáciou mladých lídrov a podnikateľov. V r. 2015 oslávila 100 rokov od svojho založenia. Združenie podnikateľov Slovenska je prvým záujmovým združením súkromných podnikateľov Slovenskej republiky založeným v novembri 1989. Profit je mesačník o ľuďoch, ktorí svojím prístupom k peniazom, životu a sebe vedia inšpirovať ostatných. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom: