Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maturita s umeleckým zážitkom, na Šupke prezentovali svoje práce
Zdielať na

Maturita s umeleckým zážitkom, na Šupke prezentovali svoje práce

BRATISLAVA / Dnešným maturantom sa to kráti. Od pondelka im plynie takzvaný akademický týždeň a po ňom prídu skúšky z teórie. No, ešte predtým každý študent dostal za úlohu vypracovať praktickú časť maturity a obhájiť ju pred odbornou komisiou. Na Škole úžitkového výtvarníctva v Bratislave sa pri nej už zapotili. Mladí umelci obhajovali svoje dizajnérske diela. Zaujali viaceré - napríklad návrh bratislavskej železničnej stanice, elektrická gitara, či model luxusného auta.

Maturita, to nemusí byť len stres a zhon, môže to byť dokonca aj umelecký zážitok, ako na umeleckej škole. Aspoň na prvý pohľad mladí pôsobili uvoľnene, pokojne a zanietene rozprávali o svojich prácach. "Sú to obhajoby odborných maturitných prác našich študentov, konkrétne sa nachádzame na oddelení dizajnu," opisuje Milan Pagáč, akademický maliar a riaditeľ školy. "Je to tu také voľnejšie, viac umeleckejšie," potvrdzuje atmosféru v škole jeden z maturantov, Diego Hernando.

Ukážka rockového sóla tu síce zaznela, ale oň tu nešlo. Dielom bol originálny dizajn tejto gitary. "Konečne som sa po 4 rokoch dobojoval k niečomu, čo ma bavilo," tvrdí maturant Ivan Kovačič. Vidieť bolo napríklad rozkopané deravé topánky, čo bol ďalší originálny dizajnérsky kúsok mladej umelkyne. Jej kolega zas obhajoval dizajn luxusného auta. "Študenti si musia prácu, na ktorú mali mesiac, obhájiť, predstaviť ju a zodpovedať nejaké otázky. Sú tu návrhy lodí, autá, dokonca tu máme návrh vlakovej stanice," popisuje práce Pagáč.

Študenti poňali svoje páce dynamicky a expresívne. Dnes to bola iba premiérová prezentácia, ďalšia bude možno na mestskom magistráte. Nechýbala ani inšpirácia z filmu Star Wars. "Je to plachetnica, ktorá funguje na dva módy - solárny a veterný," opisuje svoju úlohu Diego Hernando. Prezentácie pokračovali výtvarnými prácami. Maturant vytvoril napríklad alternatívnu knižnicu k 25. výročiu samostatnosti Slovenska. Z nej sa dozviete našu mladú históriu. Ďalšia študentka do umenia zapojila aj alchýmiu - vytvorila eko-kožu z huby kombuče a ďalších rastlinných komponentov ako náhradu za kožu zo zvierat.

Táto škola, desaťročia známa ako Šupka si drží tvorivého ducha a slobodu už 90 rokov. Spájajú sa s ňou také mená ako Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Albín Brunovský, Andrej Rudavský, alebo Juraj Jakubisko.​

Súvisiace články