Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Nemecku môžete dostať pokutu za nevhodné slnečné okuliare
Zdielať na

V Nemecku môžete dostať pokutu za nevhodné slnečné okuliare

BRATISLAVA / Za nevhodné slnečné okuliare môžete v Nemecku dostať pokutu až 75 eur. Ak sa policajtovi zdajú sklá príliš tmavé, môže okuliare poslať na expertízu, alebo spolu s vodičom k lekárovi, ktorý posúdi, či má dostatočný výhľad. U nás si vodiči môžu dať na oči teoreticky čokoľvek a pokuta im nehrozí. Aj napriek tomu odborníci odporúčajú používať certifikované okuliare.

Väčšinu ľudí slnečné počasie poteší, no vodičom môže spôsobiť veľké problémy. Pomôcť im môžu slnečné okuliare. "Pre vodičov sú najlepšie tie polarizačné, ktoré polarizujú svetlo. Neleskne sa vozovka, vodná plocha," vysvetľuje Anna Bačiková z očnej optiky. Takéto okuliare odstraňujú odlesky a zvyšujú ostrosť videnia. Či sú vaše okuliare polarizačné, môžete zistiť viacerými spôsobmi. Najjednoduchšie je zájsť do očnej optiky, kde si spravíte polarizačný test, alebo vám polarizáciu zmerajú.

Dá sa to zistiť aj jednoduchým testom pomocou mobilného telefónu. Pozrieme sa na displej mobilu cez okuliare a pootočíme mobilom o 90 stupňov a ak sú vaše okuliare polarizačné, tak displej telefónu by mal zostať čierny. Ak nie sú, displej sa nezmení. "Keď je hmla, tak sa odporúča žltý efekt, kde človek má výraznejšie niektoré kontúry," rozpráva motoristický novinár Peter Mihálik.

Žiadny zákon u nás nezakazuje vodičom nosiť ani červené, modré, alebo zelené okuliare, a to aj napriek tomu, že farebné sklo vám napríklad môže zmeniť farbu na semafóre. Naši policajti spôsobilosť slnečných okuliarov na šoférovanie vôbec neriešia. Počas riadenia auta si tak na oči môžete dať teoreticky čokoľvek, čo vám nebráni vo výhľade.

Vyberte si správne slnečné okuliare:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy