Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Austrálsky vedec sa už dobrovoľne vzdal života
Zdielať na

Austrálsky vedec sa už dobrovoľne vzdal života

Archívna reportáž

BAZILEJ / 104-ročný austrálsky vedec David Goodall, ktorý pricestoval do Švajčiarska, aby mohol legálne ukončiť svoj život, už nežije. Muž, ktorý netrpel žiadnou nevyliečiteľnou chorobou no už nevidel zmysel svojho života, využil možnosti dané švajčiarskym zákonom.

David Goodall už nie je medzi živými - potvrdila to organizácia Exit International, ktorá podporuje legálnu asistovanú samovraždu a ktorej bol 104-ročný austrálsky vedec dlhoročným členom. Keďže austrálske zákony neumožňujú podobný akt, napriek mimoriadne vysokému veku David Goodall vycestoval do Švajčiarska a využil služby jednej z tamojších kliník. Tam mu za asistencie lekárov podali smrteľnú dávku lieku, pričom počúval Beethowenovu Ódu na radosť. David Goodall mal 12 vnúčat. Na poslednú cestu z austrálskeho Perthu do Európy získal v rámci verejnej zbierky viac ako 20 tisíc dolárov.

V utortok na tlačovej konferencii David Goodall pre portál CNN povedal, že "život si neužíva už 5 či 10 rokov", čiastočne pre problémy s pohybom a zlyhávajúcim zrakom. "Môj život bol vonku, v teréne, kde som pracoval, teraz však už von ísť nemôžem," povedal Goodall, ktorý sa pohyboval pomocou invalidného vozíka. "Veľmi rád by som opäť chodil po vonku a sledoval všetko okolo seba," dodal otec štyroch detí, ktorý mal počas svojho dlhého života 3 manželky. "Stále by som si užíval vtáčí spev, len by som bol ukrátený o vizuálny zážitok." Goodall síce nevidel zmysel svojho života, zmysel pre humor ho však do posledného dňa neopúšťal. Na poslednej tlačovej konferencii mal na sebe odev s nápisom "Nedôstojné starnutie".

David Goodall sa narodil v Londýne v roku 1914, len niekoľko mesiacov pred vypuknutím prvej svetovej vojny. Jeho rodina sa neskôr presťahovala do Austrálie, kde sa z neho stal uznávaný botanik a ekológ. Vyučoval na univerzitách na viacerých kontinentoch. O smrti povedal: "Proces umierania môže byť no nemusí byť celkom nepríjemný. Dúfam, že ten môj nebude nepríjemný. Teším sa na to. Som tiež rád, že som toto obdobie predtým využil na tlačovú konferenciu a na to, aby som oživil tému eutanázie. Chcel by som, aby aj ďalšie krajiny nasledovali príklad Švajčiarska a sprístupnili podobné inštitúcie pre každého, kto spĺňa kritériá nielen veku ale aj mentálnej kapacity." Podobné kliniky na asistovaný dobrovoľný odchod zo sveta existujú v niektorých štátoch USA, v Japonsku, Belgicku a Švajčiarsku.

Nie je jedno kedy, ako a za akých okolností si človek siahne na život. Niekto to urobí uprostred vyhlásenia rozsudku priamo v súdnej sieni:

Súvisiace články