Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pretrhnutá hrádza pripravila o život desiatky ľudí
Zdielať na

Pretrhnutá hrádza pripravila o život desiatky ľudí

Archívna reportáž

SOLAI / Po výdatných dažďoch praskla vodná nádrž, ktorá spôsobila obrovskú deštrukciu a zabila najmenej 27 ľudí. Nádrž Patal približne 190 kilometrov od hlavného mesta Kene zaplavila okolité osady bahnom. Viac ako 2000 ľudí prišlo o domov.

Podľa vyjadrenia kenskej polície voda z pretrhnutej hrádze zabila najmenej 27 ľudí. Medzi obeťami sú aj ženy a deti. Počet obetí však žiaľ ešte môže narásť, keďže bahno zaplavilo viaceré obydlia v okolí narušenej hrádze. Kenský Červený kríž z bahna zachránil okolo 40 ľudí, ďalších hľadajú. Viac ako 2000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. Na jednej kávovej plantáži našli kenskí policajti 11 tiel žien a detí. Vyzerá to tak, že sa snažili utiecť, no "nestihli to, pretože voda z poškodenej hrádze ich zaskočila veľkou silou a rýchlosťou." Voda z nádrže Patel zmietla stovky obydlí. Svedkovia hovoria o hlasnom hluku pripomínajúcom výbuch a vzápätí voda zaliala farmy, na ktorých ľudia pracujú a žijú.

"Voda spôsobila veľké pustošenie na životoch aj na majetku. Rozsah škôd zatiaľ nedokážeme určiť," vyhlásil Lee Kinyajui, guvernér kraja Nakuru. Vodná nádrž Patel je jednou z troch súkromných vodných nádrží v regióne. Úrady teraz zisťujú, či veľkofarmár mal povolenie na výstavbu vodných nádrží. Po silných dažďoch sú totiž plné aj ďalšie dve nádrže. Silné dažde od marca už pripravili o život 160 obyvateľov Kene a zničili strechu nad hlavou viac ako 220 tisíc ľuďom.

Životodarná voda v podobe dažďa, na ktorú ľudia často celé mesiace čakajú, sa môže odrazu zmeniť na pohromu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy