Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muža takmer zabilo obhryzávanie nechtov
Zdielať na

Muža takmer zabilo obhryzávanie nechtov

Archívna reportáž

BIRKDALE / Nervózny zlozvyk obhryzávania nechtov takmer zabil mladého otca dvoch detí. Po týždni s prejavmi pripomínajúcimi chrípku navštívil nemocnicu. Rovno si ho tam nechali, mal totiž život ohrozujúcu infekciu.

Toto je odstrašujúci príklad, ktorý budú môcť spomínať všetci rodičia napomínajúci svoje deti, aby si nehrýzli nechty: tento zlozvyk totiž naozaj môže ohrozovať život! 28-ročný Luke Hanoman, ktorý sa portálu The Sun netají tým, že trpí zlozvykom obhryzávania si nechtov, sa po odhryznutí kožky na boku prstu začal cítiť nevoľno. "Jedného dňa som si odhryzol kúsok kože. Trochu to zabolelo ale nevenoval som tomu pozornosť. V priebehu niekoľkých dní sa mi stále zhoršovali príznaky chrípky, zalieval ma studený pot, mal som triašky, potom mi bolo horúco. Napokon mi opuchol prst a začal neznesiteľne pulzovať," vraví Luke. Približne týždeň mal prejavy podobné chrípke. V piatok pri odchode z práce si povedal, že to cez víkend vyleží.

Keď sa zobudil až v sobotu poobede s horúčkou a s červenými čiarami na pokožke, jeho mama zavolala sanitku. Skončil v nemocnici, kde mu oznámili, že "má šťastie, že je ešte nažive." Diagnóza bola sepsa, teda otrava krvi. V nemocnici strávil štyri dni na infúziách s antibiotikami. V Spojenom kráľovstve lekári evidujú okolo 123 tisíc prípadov sepsy ročne - približne 37 tisíc ľudí na ňu doplatí životom. Medzi prejavy sepsy patrí pocit letargie, zvýšená teplota a zrýchlené dýchanie, hnačka a fľaky na pokožke. "O sepse som predtým nič nevedel. Myslel som si, že mám nejakú virózu. Netušil som, aké prejavy môže mať sepsa. Bolo by o tom treba viac hovoriť, môže sa to totiž stať komukoľvek, nezávisle od veku," hovorí už vyliečený Luke. 

Otrava krvi ohrozuje aj tých najmenších:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy