Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zábavná štúdia s vínnymi muškami ukázala ako bojovať so závislosťami
Zdielať na

Zábavná štúdia s vínnymi muškami ukázala ako bojovať so závislosťami

IZRAEL / Vínne mušky poznáme z domácnosti takmer všetci. Pre nás otravný hmyz sa stal predmetom skúmania izraelských vedcov. Zistili, že tieto malé potvorky sa často oddávajú ľúbostným hrám. Dokonca ich uprednostňujú pred pitím alkoholu.

Na prvý pohľad komplikovaný výskum by sa dal zjednodušiť do jednej vety: Muži, ktorí majú dostatok príjemných aktivít, nevyhľadávajú alkohol ani iné návykové látky. Prišli na to vedci z univerzity v Tel Avive, ktorí skúmali správanie vinných mušiek. Mušky vystavili červenému svetlu. To im v tele stimulovalo látky, ktoré sa im vyplavujú počas párenia. "Mušky pri červenom svetle zostávali, pretože im to spôsobovalo rozkoš a nemali potrebu hľadať iný príjemný pocit," potvrdila Shir Zer Krispil, doktorandka na univerzite v Tel Avive.

Na rozdiel od mušiek, ktoré s červeným svetlom v kontakte neboli. Tie inklinovali k tekutine s obsahom alkoholu. Výsledky tejto zábavnej štúdie vedci berú vážne. Správanie mušiek chcú premietnuť aj do ľudskej sféry a dúfajú, že im zistenia pomôžu pri liečbe závislosti. "Spôsob reagovania mušiek je rovnaký u zložitejších organizmov, ako je aj človek. Chceme preto týmto spôsobom zistiť viac o ľudskom mozgu a syndrómoch ako napríklad závislosť,"  tvrdí Zer Krispil.

Vedci sa domnievajú, že návykové látky by závislí ľudia mohli nahradiť potešením z inej činnosti. A nemyslia tým len ľúbostné aktivity, ale aj šport, alebo sociálnu interakciu.

​Alkohol a návykové látky sú častou príčinou dopravných nehôd:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy