Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Protimonopolný úrad: RAJO určovalo ceny, spolu s reťazcami dostane pokutu 10 miliónov
Zdielať na

Protimonopolný úrad: RAJO určovalo ceny, spolu s reťazcami dostane pokutu 10 miliónov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Na spoločnosť predávajúcu mliekarenske výrobky si posvietila rada Protimonopolného úradu Slovenskej republiky. Konkrétne za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Okrem spoločnosti RAJO pokutu obdržali aj obchodné reťazce, v ktorých sa výrobok predával.

Do problémov sa nedostalo iba RAJO ale aj obchodné reťazce CBA Slovakia, a.s., Lučenec, COOP Jednota Slovensko, spotrebné družstvo, Bratislava, Diligentia R.C., s.r.o., Bratislava, Kaufland Slovenská republika, v.o.s., Bratislava, TERNO Group, k.s., Bratislava, BILLAs.r.o., Bratislava, Retail Value Stores, a.s., Bratislava a TESCO STORES SR, a.s., Bratislava.

Podľa úradu sa totiž v období od 28. 5. 2009 do 28. 2. 2014 dopustili protisúťažného správania vo forme vertikálnych dohôd obmedzujúcich hospodársku súťaž. Ich spoločným cieľom malo byť určenie cien pre ďalší predaj (tzv. RPM, resale price maintenance) v oblasti dodávok a predaja produktov značky RAJO v kategóriách mlieko, maslo, smotana pre koncových spotrebiteľov na území Slovenskej republiky. Takéto dohody o cene sú v Európskej únii zakázané. 

Astronomická pokuta

 "Jednotlivé pokuty boli stanovené podľa závažnosti porušenia, a to vo výške 5 percent z relevantného obratu a tá bola následne prenásobená počtom rokov porušovania, teda jeden rok v prípade účastníka konania Diligentia R.C., s.r.o., a päť rokov v prípade ostatných účastníkov konania," vysvetľuje postup pri uložení pokuty rada. Úrad tak uložil pokuty v celkovej výške 10 266 259,83 eur.

Rozhodnutie Rady úradu nadobudlo právoplatnosť dňa 2. 5. 2018. Voči tomuto rozhodnutiu sa účastníci konania môžu domáhať preskúmania súdom.

"Spoločnosť Rajo, a.s. napadne rozhodnutie Protimonopolného úradu na súde. Tak ako v minulosti, tak aj dnes vnímame konanie a rozhodnutie Protimonopolného úradu ako silno tendenčné, vychádzajúce z umelo navodených, vykonštruovaných podozrení. Protimonopolnému úradu SR sme jasne preukázali, že naše konanie bolo vždy zodpovedné tak voči zákazníkom,  ako aj voči zákonom. Zároveň sme presvedčení, že kontroverzné rozhodnutie PMU SR jednoznačne zvráti rozhodnutie nezávislého súdu, na ktorý sa obrátime,“ píše sa v stanovisku spoločnosti RAJO.

Pozrite si archívnu reportáž o zvyšovaní cien za mlieko: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy