Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čínske vesmírne laboratórium dopadlo na Zem
Zdielať na

Čínske vesmírne laboratórium dopadlo na Zem

Archívna reportáž

ZEM / Nefunkčné čínske vesmírne laboratórium Tiangong-1 sa počas návratu do atmosféry Zeme zväčša rozpadlo a zhorelo. Podľa amerických a čínskych zdrojov sa tak stalo nad južným Pacifikom.

Obavy ohľadne možného dopadu na obývané územie sa nakoniec nenaplnili. Návrat vesmírnej sondy na Zem sledovali pomocou technológie analýzy obežnej dráhy vedci vo viacerých svetových inštitúciách. Astronóm Jonathan McDowell z Centra pre astrofyziku Harvard-Smithsonian tweetoval, že zvyšky laboratória pravdepodobne dopadli na severozápad od Tahiti. Na presnom mieste sa experti nevedeli zhodnúť. Napríklad čínska vesmírna agentúra krátko pred samotným dopadom chybne odhadovala, že sa tak stane blízko mesta Sao Paulo v Brazílii.Európska vesmírna agentúra vopred oznámila, že Tiangong-1 sa  pravdepodobne rozpadne nad vodou, ktorá tvorí väčšiu časť povrchu Zeme. Zdôraznila, že šanca na to, aby niekoho trafili kusy laboratória je "10 miliónkrát nižšia ako každoročná šanca byť trafený bleskom." Nie je presne známe, koľko vesmírneho odpadu sa vrátilo na Zem v nezhorenom stave.

Podľa portálu BBC by sa za ideálnych podmienok 10 metrový čínsky modul podarilo dostať z obežnej dráhy plánovaným spôsobom. Tradične sa aktivujú pomocné rakety, ktorými sa dá teleso nasmerovať na vzdialenú a neobývanú zónu nad oceánom. Táto možnosť teraz pravdepodobne nebola dostupná, keďže došlo k strate kontaktu s velením. Trasu pádu čínskej sondy sledovalo 13 vesmírnych agentúr pod vedením Európskej vesmírnej agentúry pomocou radarov a vizuálne.  

Základné infor o laboratóriu Tiangong-1:

- modul bol vynesený na obežnú dráhu v roku 2011 s cieľom nácviku vesmírnych stretnutí a spojení

- navštívili ho dve posádky astronautov, v roku 2012 a 2013

- boli medzi nimi aj prvé dve čínske astronautky, Liu Yang a Wang Yaping

- Čína v najbližšej dekáde plánuje vybudovať trvalú vesmírnu stanicu

- na tento účel už vyvinula veľkú ťažnú raketu

Tiangong, veľký zhruba ako autbous, zďaleka nie je najväčším vesmírnym odpadom, ktorý dopadol na Zem. Americký Skylab, ktorý padal čiastočne nekontrolovane v roku 1979 vážil 80 ton. Časti z neho dopadli na západe Austrálie, nikto ale nebol zranený. Aj pád zvyškov raketoplánu NASA Columbia po jeho tragickej explózii v roku 2003 sa dá označiť ako nekontrolovaný pád. Ani vtedy sa nikto nezranil , i keď zvyšky raketoplánu padli na veľkom území až dvoch štátov, Texasu a Louisiany. Podľa astrofyzika Jonathana McDowella je Tiangong 50-ty najmasívnejší objekt, ktorý sa na Zem vrátil nekontrolovane. Čína má na obežnej dráhe aj druhé laboratórium, Tiangong-2, ktorému vlani doniesla zásoby pohonných hmôt raketa Tianzhou-1.

Čína už má na základe výsledkov používania vesmírneho laboratória technické vedomosti a skúsenosti na vytvorenie trvalej vesmírnej stanice, ktorú chystá v priebehu 10. rokov:

Súvisiace články