Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zverejnili list, v ktorom Orbán žiada peniaze od Sorosa
Zdielať na

Zverejnili list, v ktorom Orbán žiada peniaze od Sorosa

Archívna reportáž

BUDAPEŠŤ / Viktor Orbán, maďarský predseda vlády, vo svojich prejavoch mnohokrát obvinil Georga Sorosa z nepríjemností, ktorým musel počas svojej vlády čeliť. V liste, ktorý mu poslal vo svojich 25-rokoch bola jeho rétorika ďaleko zmierlivejšia. Tieto nové zistenia by mohli ovplyvniť rozloženie síl v aprílových parlamentných voľbách. 

List z 30. decembra 1988, ktorý objavil francúzsky týždenník L´Express je zložený z viacerých častí a podpísaný Viktorom Orbánom. V dokumente žiada 25-ročný maďarský premiér o štipendium na štúdium politických vied na Oxfordskej univerzite a list doplnil životopisom. Jeho text je určený pre nadáciu Georgea Sorosa, amerického miliardára maďarského pôvodu, ktorý sa stal filantropom po tom, čo získal finančné bohatstvo. Na základe tohto listu získal Orbán v tom čase 10-tisíc amerických dolárov na výskum, čo mu umožnilo štúdium na univerzite. 

Od apríla 1988 mladý Orban, čerstvý absolvent práva, pracoval na čiastočný úväzok pre nadáciu založenú práve Sorosom. Táto filantropická organizácia chcela podporovať progresívne a liberálne hodnoty v krajinách strednej Európy, kde sa rúcajú komunistické režimy. Viktor Orbán v Maďarsku napísal vo svojom motivačnom liste na objasnenie štúdie, ktorú mienil na Oxforde vypracovať: "Poznáme koncept občianskej spoločnosti iba prostredníctvom Hegela alebo Marxa a ja som zvedavý, ako sa k nemu stavajú krajiny liberálnej anglickej tradície (...) Stretnutie so známymi odborníkmi v Oxforde by bolo pre mňa veľmi dôležité. "

Mnohé maďarské denníky ale z jeho listu citujú najmä časť, kde Orbán vyjadruje svoje presvedčenie, že "pokiaľ ide o občianske organizácie, pomáhajú pri prechode od diktatúry k demokracii". Z tejto pasáže vyplýva, že občianska spoločnosť bola pre Orbána spôsob, akým by mali krajiny strednej Európy ísť.

Denník L´Express ďalej napísal aj to, že medzi rokmi 1988 a 1990, mladá politická strana Fidesz údajne získala viac ako 500 000 dolárov v grantoch a počítačových zariadeniach. Americký miliardár sa musí cítiť veľmi nepríjemne. Ten istý Orban, ktorý kedysi profitoval z jeho bohatstva, ho teraz obviňuje, že chce podporiť vstup migrantov na európsku pôdu a podporovať prostredníctvom svojich darov liberálne a progresívne hodnoty.

lexpress.fr

lexpress.fr

Začiatkom apríla (8.4. 2018) vypísal maďarský prezident János Áder parlamentné voľby. Favorizovanou stranou je práve Fidesz, na čele s Viktorom Orbánom, avšak objavený list by mohol priniesť zmeny. Ak hnutie Fidesz zvíťazí v parlamente, čo je pravdepodobné, Viktor Orban údajne plánuje schváliť zákon "anti-Soros", ktorého cieľom je čo najviac obmedziť pôsobnosť zahraničných združení pôsobiacich na maďarskej pôde. 

Už v minulosti sa objavilo video s Viktorom orbánom v ktorom sám uvádza: "Volám sa Viktor Orbán. V roku 1987 som absolvoval právnickú fakultu. V roku 1983 až 1987 som bol členom odborného kolégia na právnickej fakulte. A momentálne som štipendistom Sorosovej nadácie." (Pozrite si prehlásenie mladého Orbána)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy