Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viete, že máte v tele orgán, o ktorom ste doteraz ani len netušili?
Zdielať na

Viete, že máte v tele orgán, o ktorom ste doteraz ani len netušili?

NEW YORK / Žijeme v dobe, keď sme už väčšinu vecí objavili, opísali a preskúmali. A predsa nás stále niečo znovu prekvapí. Napríklad že v tele máme orgán, o ktorom sme doteraz nevedeli. A nie je to žiadna drobná záležitosť, vedci hovoria o našom najväčšom orgáne - akurát sa doteraz šikovne ukrýval medzi a okolo tých ostatných.

Je to váš najväčší orgán, ktorý ste vždy aj mali, no zároveň je úplne nový a volá sa interstícium. Je to vlastne zhluk vrstiev pružného kolagénu a tekutín a slúži okrem iného ako tlmič pre ostatné orgány v tele. "Neustále ho naťahujeme a stláčame po dobu 20, 30 či 100 rokov. Ako to, že sa nepotrhá? Nikto sa to doteraz nespýtal. Nie je to totiž pevné, ale veľmi ohybné, tekuté. Presne ako tlmiče s tekutinou, ktoré sa dajú stlačiť a potom sa znovu naplnia," tvrdí Neil Theise, profesor patológie z univerzity v New Yorku.

Interstícium obsahuje veľké množstvo tekutín - čo je po odrátaní množstva krvi, lymfy a séra presne tých 20percent, o ktorých vedci aj doteraz vedeli, že niekde sú, len nevedeli kde. "Približne 20 percent z celkového množstva tekutín v ľudskom tele, teda okolo 10 litrov."

Ako to že sme doteraz o tomto orgáne nevedeli? Správa sa totiž inak kým žijeme a pri pitve je už na nerozoznanie."Pri strate obsahu vody zmiznú priestory medzi jednotlivými vrstvami a vznikne hrubá vrstva kolagénu," tvrdí patológ.

Za tento objav vďačíme endoskopickému vyšetrovaniu, konkrétne technike zvanej konfokálna lejzrová endomikroskopia, ktorá umožňuje špeciálnou miniatúrnou kamerou skúmať živé tkanivá. Táto informácia môže mať ďalekosiahly dopad aj na liečbu rakoviny. "Objavili sme novú cestu, ktorou sa môžu šíriť aj nádorové ochorenia. Môžeme ju skúmať a identifikovať mechanizmy šírenia a zabrániť im. Možno dokážeme spomaliť či predísť metastázam."

Vedeli ste, že v tele máte aj mezentérium? Ak nie, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články