Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudstvu sa míňa voda. Do Európy začnú prichádzať klimatickí utečenci
Zdielať na

Ľudstvu sa míňa voda. Do Európy začnú prichádzať klimatickí utečenci

BRATISLAVA / Krajiny Európskej únie doteraz čelili prevažne vlnám vojnových utečencov. V najbližších rokoch a desaťročiach ale príde k zmene. Prichádzať budú takzvaní klimatickí utečenci, ľudia z oblastí, kde v dôsledku klimatických zmien už nie je možné prežiť. Viacerí odborníci tvrdia, že problém klimatických zmien už nie je len záležitosťou ekológov, ale aj politikov.

Viac ako pol milióna, ba dokonca až milión klimatických utečencov ročne na území krajín Európskej únie by podľa kolumbíjskych predpovedí malo do konca tohto storočia prichádzať na naše územie. Európa doteraz kolabovala pod náporom takmer 900 000 utečencov v roku 2015 a v minulom roku už okolo 200 000 prevažne vojnových utečencov. 

Situácia podobná roku 2015 by podľa odhadu kolumbíjskych odborníkov mala byť postupne každoročnou záležitosťou s tým rozdielom, že už nehovoríme o vojnových, ale o takzvaných klimatických utečencoch. "V tropických oblastiach bude prostredie nezlučiteľné so životom a odtiaľ budú odchádzať," uviedol meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič. Podľa niektorých odborníkov sa to deje už teraz. Z Afriky a z oblasti Blízkeho východu utekajú nielen v dôsledku vojny. "Zhruba od roku 2005 poklesli zrážky v Sýrii o viac ako 25 percent. Tam žije 25 miliónov ľudí, to znamená kolaps s potravinami. Ľudia to nezvládajú, ani politici a tak tí, čo ešte majú sily, utekajú z nehostinného prostredia," povedal vodohospodár a aktivista Michal Kravčík.

Najväčším problémom bude voda 

Pre svet je hrozbou nárast globálnej teploty a znečistenie ovzdušia. "V Číne je otrávený vzduch a voda," uviedol Jurčovič. "Jedným z najväčších problémov bude globálna kríza vody," povedal Kravčík. "Migrácia sa dnes netýka len Európy, ale celého sveta. Pôjde o oblasti, v ktorých sa dá prežiť," uviedol politický analytik Eduard Chmelár. 

Problém dôsledkov klimatických zmien už nie je problémom iba ekológov, ale stáva sa globálnym politickým problémom. Podľa Jurčoviča je zbytočné tlačiť na Spojené štáty, aby znížili emisie, keď najväčším znečisťovateľom je Čína. Chmelár si myslí, že politici by mali prioritne vyriešiť otázku ako zlepšiť životné prostredie v krajinách pôvodu utečencov. "Potom je druhá otázka, ako riešiť veci spojené s už prebiehajúcou migráciou," uviedol Chmelár. 

"Vytvoriť fungujúcu azylovú politiku je pre nás absolútnou prioritou. Už teraz na tom pracujeme," povedala hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Jana Cappello. Druhou otázkou je životné prostredie a zastavenie klimatických zmien. Riešením podľa Kravčíka je systém zadržiavania dažďovej vody v krajine.  "Keď táto voda zostane, začne ochladzovať krajinu, začnú sa normalizovať zrážky. Tým dôjde k obnove ekosystému," uviedol Kravčík.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články