Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zrušené poplatky na urgentných príjmoch pre tehotné ženy. Úľavu žiadajú aj ľudia so ZŤP preukazom
Zdielať na

Zrušené poplatky na urgentných príjmoch pre tehotné ženy. Úľavu žiadajú aj ľudia so ZŤP preukazom

BRATISLAVA / Ešte pred dvoma týždňami zaplatili tehotné ženy za ošetrenie na urgente 10 eur. Minister ale avizuje, že tieto poplatky pre ne cez pozmeňovací zákon zruší. Ak ale budú od poplatku oslobodené tehotné ženy, otázkou je, či by nemali byť od poplatku oslobodení aj zdravotne ťažko chorí ľudia.

Minister zdravotníctva v posledných dňoch čelil kritike pre poplatky na urgentných príjmoch zvlášť u tehotných žien. Rozhodol sa, že po zaplatení 10 eur ich následne preplatí zdravotná poisťovňa. Za toto rozhodnutie sa mu ale opäť ušlo kritiky. "Ministerstvo zdravotníctva si vypočulo mnohé názory a myslíme si, že takto je to správne. Lepšie ako vracať poplatky. Poprosili sme preto predsedu Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo, aby zvážil možnosť toho, že zdravotná starostlivosť súvisiaca s tehotenstvom bude vylúčená z poplatkov na urgentnom príjme," povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

O zrušení poplatku pre tehotné ženy teda opäť rozhodnú poslanci. "Ak poslanecký návrh poslanci budúci týždeň schvália, uvedené odpustenie poplatku bude platiť od 15. marca," uviedla Eliášová. O slovo sa ale hlásia aj ľudia s preukazom zdravotne ťažko postihnutí.

Cieľom podľa ministerstva nie je vyberanie peňazí, ale učenie, rozlišovanie medzi ambulantnou pohotovostnou službou a urgentným príjmom. V minulosti sa často stávalo, že na urgenty chodili pacienti s ľahkými zdravotnými problémami a na urgentoných príjmoch sa tak čakalo niekoľko hodín. Zavedenie odlišných poplatkov za pohotovosť a za urgent má tomu predchádzať.

V súčasnosti sú od platenia oslobodený vtedy ak vyšetrenie trvá minimálne dve hodiny, ak je pacient následne hospitalizovaný, ak je pacient bezprostredne po úraze, platiť nemusia ani nositelia zlatého Jánskeho plakety, ak je poistenec maloletým dieťaťom a o poskytnutie zdravotnej starostlivosti žiada zariadenie, v ktorom je maloleté dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu alebo orgánu sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately. Ľudia s preukazom ZŤP zatiaľ medzi oslobodených od poplatkov nepatria. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy