Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lekár by mal lieky predpisovať a nie ich vydávať. V opačnom prípade mu hrozí trest
Zdielať na

Lekár by mal lieky predpisovať a nie ich vydávať. V opačnom prípade mu hrozí trest

BRATISLAVA / Prieskum komory lekárnikov priniesol vážne zistenia. Viacerí pacienti majú skúsenosti s tým, že im lekár vydá liek priamo v ambulancii alebo ich nasmeruje do konkrétnej lekárne.

"Takmer polovica pacientov má skúsenosť s tým, že ich lekár nasmeruje do konkrétnej lekárne," tvrdí Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Pediater Peter Polakovský má pre to vysvetlenie: "Možno že nejaký lekár to robí, má ordináciu v blízkosti lekárne, tak s ňou spolupracuje."

Zo skúseností pacientov, lekár zvykne poradiť alebo odporučiť konkrétnu lekáreň len vtedy, ak je liek v iných nedostatkovým tovarom.

Takáto rada podľa prezidenta lekárnikov nie je nutná. "Nie je na to dôvod, aby niekto ovplyvňoval slobodnú voľbu. Každá lekáreň je povinná zabezpečiť akýkoľvek kategorizovaný liek do 24 hodín," uviedol Ondrej Sukeľ.

Podľa zistení lekárnikov, až tretina pacientov má skúsenosť s tým, že liek dostanú od lekára priamo v ambulancii. "Určite nie je v poriadku, keď existujú ambulancie, (sami pacienti to potvrdili), kde lekár má krabice s liekmi," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Lekárnici majú od pacientov viaceré podnety, no riešiť ich môže samosprávy kraj v spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. "Podnety, ktoré sa týkali problematiky vydávania liekov pre pacientov priamo v ambulancii lekára sa v dvoch prípadoch potvrdili a boli začaté správne konania," potvrdila Alica Štrbavá, hovorkyňa štátneho ústavu.

V prípade podnetu na nedovolené zaobchádzanie s liekmi priamo v ordinácii lekára, štátny ústav vykoná neohlásenú inšpekciu. "S podozrením na takýto nezákonný postup sme sa už stretli, vedúci odboru zdravotníctva to riešil ústnym dohovorom," uviedla Telefonuje Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK

Lekára môže jeho správanie vyjsť aj poriadne draho. "Štátny ústav môže uložiť pokutu za iné správne delikty od 30 do 35 tisíc eur," povedala Alica Štrbavá.

"V prvom rade je našou úlohou liečiť, zabezpečiť lieky by mal niekto iný," dodáva Peter Polakovský, pediater.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy