Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Východ zasiahla snehová kalamita. Na pomoc prišli hasiči, aj ľudia z okolitých dedín
Zdielať na

Východ zasiahla snehová kalamita. Na pomoc prišli hasiči, aj ľudia z okolitých dedín

Archívna reportáž

SOBRANCE / Silný vietor a sneh pripravil hasičom rušnú nedeľu. Z ciest na východnom Slovensku museli odstraňovať popadané stromy.

Na východnom Slovensku už počas noci začali hlásiť nepriechodné úseky. Ťarchu snehu nevydržali stromy a spadli na cestu, čím ju zablokovali. Pre spadnutý strom uviazli vodiči pri obci Stakčín na desiatky minút. Po ľudí chodili taxíky a odvážali ich domov, iní sa rozhodli ísť peši. "Idem kúsok pešo, ale sestrin priateľ po mňa príde," povedala jedna z uviaznutých vodičiek.

Profesionálni hasiči zasahovali aj v okresoch Humenné a Medzilaborce. Situácia bola v niektorých obciach kritická aj počas dňa. Niekoľko obcí zostalo odrezaných od sveta. 

Ľudia z Hrabovej Roztoky od rána pomáhali pri odpratávaní spadnutých stromov. Niektorí museli ísť do práce a z práce peši, keďže prejsť autom nebolo možné.

Silný vietor spôsobil niekoľko desiatok výjazdov, a to najmä v Prešovskom a Košickom kraji. Hasiči zasahovali v Prešovskom kraji až 42-krát, v Košickom kraji vzniklo 31 takýchto prípadov. Išlo predovšetkým o spadnuté stromy, pod ktorými uviazli zaparkované vozidlá, alebo spadli na vozovku. Celkom zasahovalo 231 príslušníkov HaZZ.

Hasiči sa už od rána snažili sprejazdniť aj úsek medzi tromi dedinami - Ruská Bystrá, Ruský Hrabovec a Podhoroď v okrese Sobrance. Dôsledkom silného vetra a sneženia na vozovku popadali stromy a obce ostali odrezané od sveta. 

Na mieste udalosti bolo už od rána 14 profesionálnych hasičov zo ZB HaZZ v Humennom, z hasičských staníc v Michalovciach a Sobranciach. Pomáhať prišlo aj 13 dobrovoľných hasičov z obcí Koňuš, Koromľa a Horňa. 

Na horách bolo ráno polooblačno, miestami hmla. V noci snežilo a mrzlo vo všetkých pohoriach od 600 m n.m. Počas noci aj ráno fúkal severný vietor rýchlosti 13 až 17 m/s, na vrcholoch hôr dosahoval v nárazoch rýchlosť 20 m/s. Za poslednú periódu sneženia nasnežilo do 30 cm nového prachového snehu. Posledné nočné sneženie sprevádzal búrlivý vietor, čo spôsobilo nerovnomerné rozloženie nového prachového snehu na tvrdej starej snehovej vrstve.

​Vo všetkých pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo a vo Vysokých Tatrách v polohách od 1 800 metrov platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň). Za posledných 24 hodín napadlo do 10 cm snehu, za poslednú periódu sneženia do 30 cm nového prachového snehu. Informovala o tom Horská záchranná služba.

Tendencia lavínového nebezpečenstva stúpa s predpokladaným snežením a silným vetrom.

Počasie vie spôsobiť veľké problémy vodičom na cestách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy