Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Päť minút a jedna sekunda na diaľnici bez známky. Vodička dostala pokutu 150 eur
Zdielať na

Päť minút a jedna sekunda na diaľnici bez známky. Vodička dostala pokutu 150 eur

HUMENNÉ / Vodička z Humenného má zaplatiť za to, že po diaľnici prešla štyri kilometre bez platnej diaľničnej známky. Za známku síce zaplatila hodinu predtým ako na diaľnicu vošla, nebola ale platná. Vodička vraví, že zákon je príliš tvrdý. Pre päť minút a jednu sekundu dostala pokutu 150 eur.

Diaľničnú známku kupovala na čerpacej stanici presne o 22.20. Krátko pred polnocou jej vozidlo prešlo prvé metre diaľnice D1 za Prešovom. Stalo sa to ešte v roku 2016, no ženu to dobehlo aj po takom čase. "O 23.54 a 59 stotine sekundy sme užívali diaľničný úsek bez diaľničnej známky. Pokutu sme dostali 150 eur," povedala Agáta Vasilová, pokutovaná vodička.

Žena hovorí, že to bolo najdrahších päť minút v jej živote. Diaľničná známka totiž nebola platná od času zakúpenia a úhrady, ale až o polnoci ďalšieho dňa. "Prešla som vlastne 4,1 km bez diaľničnej známky
nevediac o tom, že začala platil od polnoci. Keby som vedela, budem na pumpe piť dlhšie kávu," uviedla vodička.

Dopravný konzultant ale tvrdí, že rozhodujúci je práve čas platnosti. "Nie je rozhodujúci čas zaplatenia, je rozhodujúci čas platnosti, od kedy je táto diaľničná známka platná," uviedol Maroš Palesch. Pre päť minút a jednu sekundu dostala pokutu vo výške 150 eur. Vodička hovorí o obrovskej tvrdosti zákona a voči rozhodnutiu Okresného úradu sa chce odvolať.

Za tým istým paragrafom sú totiž individuálne situácie a za vysokou pokutou pracujúci človek. "Pri určovaní výšky pokuty sa prihliadne na závažnosť, spôsob, čas trvania a následné porušenie povinnosti, aký závažný priestupok som urobila, keď som päť minút išla po diaľnici nevedomky," pýta sa vodička.

"Pri posudzovaní priestupku môže byť zohľadnená aj miera zavinenia. V takom prípade môže Okresný úrad aj upustiť od pokuty," uviedol hovorca Ministerstva vnútra Petar Lazarov. Aby ste sa vyhli podobným nepríjemnostiam, nezabudnite si pri kúpe diaľničnej známky poriadne skontrolovať nielen evidenčné číslo, druh a typ známky, ale nezabúdajte aj na dátum platnosti. Pokuta vás totiž môže zaskočiť aj po niekoľkých rokoch. "Podľa zákona vám môžu spätne vyrobiť pokutu päť rokov naspäť," tvrdí Palesch.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy