Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Elektronické žiacke knižky komplikujú finty žiakov. Elektronizácii podlieha aj školstvo
Zdielať na

Elektronické žiacke knižky komplikujú finty žiakov. Elektronizácii podlieha aj školstvo

BRATISLAVA / Aj vy ste zažili časy, keď ste pred rodičmi skrývali žiacku knižku so zlou známkou? Prípadne ste si ju vôbec nedali zapísať? Okaté a rokmi zdokonaľované finty žiakov asi fungujú dodnes, no nie všade. V niektorých školách je výhovorkám koniec, a to vďaka elektronizácii.

"Kedysi to tak fungovalo, že deti zatajovali žiacku knižku a učiteľ nemá právo žiacku knižku hľadať deťom v taške," povedala učiteľka Katarína Luljaková. Učiteľ ju teda zapísal aspoň do klasifikačného hárku. "Rodič tým pádom nemal možnosť získať informácie, čo sa na hodine dialo a akú známku žiak dostal," uviedla učiteľka.

V dnešnej dobe zahadzovanie či zatajovanie žiackej knižky deťom veľmi nepomôže, a to vďaka elektronickej žiackej knižke. Rodičia už vedia o známke skôr ako dieťa vôbec príde zo školy. Učiteľ si vie skontrolovať aj to, či rodič známku videl. "Je tam kolónka, kde sa dajú dať oznamy, buď pre jedného žiaka, alebo pre celú triedu. Administrátori môžu nahodiť oznam aj pre celú školu, ale dajú sa tam nahodiť aj pokarhania, či pochvaly," uviedla zástupkyňa základnej škody Ľudovíka Vyskočová. 

Internetovú žiacku knižku si rodičia skontrolujú cez počítač alebo cez aplikáciu v mobile. Cez mobil si už tak vedia skontrolovať aj to, o koľkej dieťa prišlo a odišlo zo školy, čo malo na obed alebo to podstatné, ako sa mu v škole darilo. Napriek všetkému nie je papierovým žiackym knižkám koniec. "Zatiaľ stále máme deti zo sociálne slabších rodín, ktoré nemajú možnosť prístupu na internet. Nemajú doma počítač, tým pádom ani rodič sa na internetovú žiacku knižku nedostane," povedala zástupkyňa Vyskočová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy