Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poľovníci vozia do lesa hrudy soli. Zachraňujú ňou divú zver
Zdielať na

Poľovníci vozia do lesa hrudy soli. Zachraňujú ňou divú zver

MEDZILABORCE / Pre lesné zvieratá je v zimných mesiacoch soľ mimoriadne dôležitá. Toto takzvané obdobie núdze, ktoré potrvá ešte do konca februára im pomáhajú prekonať poľovníci tak, že do lesov vozia hrudy soli. Nedostatok občas vyženie zver aj na cesty.

Tisícky ton posypovej soli každoročne pokryjú zľadovatené cesty na území Slovenska. Hoci je zime ešte len v polovici, cestári v Sninskej vysypali na cesty už vyše 600 ton soli. 

Práve soľ je pre raticovú zver v zime nedostupným tovarom. Draslík, sodík či jód sa vo voľnej prírode nevyskytujú. Poľovníci preto vozia hrudy soli priamo do lesa. "Či už je to peň alebo nejaký klát, vyrežeme do neho otvor tak, aby z neho soľ nevypadávala," povedal poľovník, Miroslav Turok - Meceňo. 

Nad obcou Habura je možnosť zazrieť stáda zveri. "Momentálne je tu okolo 40 kusov, váha soli je 2 až 2 a pol kilogramu. Myslím si, že to im vystačí asi na jeden týždeň, maximálne 10 dní," vysvetlil Miroslav. 

Nedostatok soli môže u zvierat vyvolať mnohé vážne problémy. "Môže dôjsť k narušeniu zdravotného stavu, podvýžive a iným zdravotným problémom," uviedol Vladislav Juško, veterinárny lekár. 

"Veľakrát sa nám stalo, že zver prechádzala cez cestu alebo stojí pri kraji cesty z toho dôvodu, že olizuje soľ," dodal poľovník Miroslav.

Jeden kus jelenej zveri spotrebuje ročne asi tri kilogramy soli, u srnčej zveri je to asi o polovicu menej. Pre človeka je optimálna denná dávka, jedna lyžička. "V našom revíry za rok umiestníme okolo 1200 kilogramov soli," povedal poľovník. 

"Zvýšené riziko stretu so zverou je najmä v noci a ráno, kedy môže byť viditeľnosť a pozornosť vodičov znížená," potvrdila Jana Migaľová, hovorkyňa KR PZ Prešov. "Dobrým indikátorom výskytu zvery v okolí cesty sú svietiace oči zvierať v tme," dodala.

Polícia odporúča nesnažiť sa zvieratám na ceste vyhnúť vo veľkej rýchlosti, ale iba pribrzdiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy