Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Kosatka sa učí imitovať ľudskú reč
Zdielať na

VIDEO: Kosatka sa učí imitovať ľudskú reč

Archívne video

PARÍŽ / Vedci vôbec prvýkrát zdokumentovali, že sa kosatky vedia naučiť základy ľudskej reči. Kosatka Wikie, ktorú vedci študovali, dokáže zopakovať anglické slová hello, bye (ahoj) alebo one (raz) a two (dva). Výskumníci dúfajú, že schopnosť Wikie imitovať slová, poskytne nový pohľad na to, ako tieto zvieratá napodobňujú zvuky, ktoré počujú vo voľnej prírode.

Hlavnou hviezdou výskumu sa stala kosatka žijúca v Marineland Aquarium na juhu Francúzska. Okrem pozdravu, rozlúčenia a čísiel dokázala Wikie vysloviť aj meno Amy, uviedlo BBC.

"Kosatky používajú nozdry k vydávaniu zvuku, skoro ako keby hovorili cez nos, takže sme neočakávali, že to budú perfektné zvuky,“ uviedol Jose Abramson, vedec zo španielskej Complutense University, ktorý výskum viedol. "Boli sme ale prekvapení, ako veľmi sa nakoniec zvuky podobali ľudskému hlasu,“ dodal.

Abramsonov výskumný tím chcel pochopiť, ako nakoľko dokážu veľryby napodobovať tóny a dopátrať sa tak k tomu, akým spôsobom tieto morské cicavce komunikujú vo svojom prirodzenom prostredí. Okrem ľudských zvukov tak Wikie púšťali aj zvuky iných kosatiek, aby zistili, či je schopná ich dorozumievanie napodobniť. Kosatky totiž žijú v skupinách a používajú svoj vlastný zvukový dialekt.

Wikie sa učila novým zvukom jednoduchým spôsobom. Potom, čo jej výskumníci pustili ľudské zvuky, požiadal kosatku jej tréner, aby ich zopakovala. Aby vedci zistili, ako veľmi sa pôvodné zvuky a Wikiina verzia zhodujú, hodnotilo ich niekoľko vedcov. Následne záznamy posudzovali pomocou počítačových algoritmov, písal server Independent.

Súvisiace články