Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenský študent práva strčil do vrecka špičkových právnikov
Zdielať na

Slovenský študent práva strčil do vrecka špičkových právnikov

BRATISLAVA / Neskončil ešte vysokú školu a už pobil desiatky renomovaných britských právnikov. Študent pôvodom zo Slovenska vyvíja vo Veľkej Británii počítačový program, ktorý možno v budúcnosti nahradí právnikov.

"Náš systém súťažil proti 110 právnikom. V podstate to boli najlepší právnici z najlepších firiem," začína svoj príbeh Jozef Maruščák, 23-ročný študent práva na Univerzite v Cambridge. Napriek svojmu veku dokázal mladý Stropkovčan so svojim startupom  v improvizovaných obchodných súdnych sporoch mimoriadne uspieť. "Bol to taký škandál v Anglicku, že banky nezákonne predávali klientom poistky. Právnici spravili nejakých 700, alebo 800 predpovedí a oni mali úspešnosť 63,2 percenta a náš systém 86 percent," hovorí Maruščák.

Jozef s jeho partnermi, rovnako študentmi, využili umelú inteligenciu a vytvoril špeciálny softvér. Ten má v budúcnosti napríklad radiť právnikom pri určovaní stratégie, alebo predpovedať ich úspešnosť, či neúspešnosť v súdnych sporoch. "Určité procesy, ktoré tá právnická firma robí, by sa dali automatizovať," hovorí Maruščák. 

Keďže mladý vývojár momentálne študuje vo Veľkej Británii, aj jeho projekt je zameraný na tamojší anglosaský právny systém. Ako ale Jozef hovorí, naučia ho pôsobiť aj v iných právnych systémoch. Napríklad aj v tom slovenskom. Jozef počíta s tým, že by jeho špecializovaný softvér už onedlho mohli používať veľké právnické firmy, ale aj obyčajní ľudia.

Záujem už prejavili korporácie z Nemecka, či Brazílie. Technologickú novinku si ale vedia predstaviť v praxi aj na Slovensku. Vyzerá to tak, že v našej justícii by sa pre takéto inovácie našla nielen podpora, ale aj obrovský priestor. "Je masa rozhodnutí, ktorá je zverejnená na webe a podľa mňa na podklade týchto rozhodnutí by sa dali robiť veľmi zaujímavé analýzy," povedala ministerka spravodlivosti, Lucia Žitňanská.