Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Samota môže negatívne vplývať na zdravie, tvrdia vedci
Zdielať na

Samota môže negatívne vplývať na zdravie, tvrdia vedci

NEW YORK / Potenciálne škodlivé účinky samoty a sociálnej izolácie na zdravie a dlhovekosť, špeciálne medzi staršími dospelými, boli objasnené.

Napríklad v roku 2013 výskum potvrdil, že samota môže oslabiť zdravie a zvýšiť množstvo zápalov v tele, čo následne vedie ku srdcovým chorobám, artritíde, cukrovke, demencii a dokonca ku samovražedným myšlienkam. 

Medzi staršími ľuďmi, ktorí potvrdili, že sa cítia opustení, klesá schopnosť robiť každodenné aktivity ako sprchovanie, staranie sa o seba alebo pripravovanie jedla. Lekár a výskumník Dhruv Khullar zo spoločnosti Weill Cornell Medicine v New Yorku uviedol dôkazy o narušenom spánku, abnormálnych imunitných reakciách a zrýchlenom kognitívnom úpadku u sociálne izolovaných jedincov. Tieto syndrómy globálne nazval "rastúcou epidémiou".

Podľa výsledkov štúdie napríklad samota a pocit sociálnej izolácie sa nemusia vyskytovať súčasne. "Sociálna izolácia znamená málo sociálnych kontaktov a interakcií. Na rozdiel od toho, samota je o subjektívnom pocite jedinca, kedy sú jeho očakávané a skutočné sociálne kontakty rozdielne," uviedli pre nytimes.com Julianne Holt-Lunstad and Timothy B. Smith, výskumníci na Brigham Young University. Z toho vyplýva, že nie každý, kto je sám, musí byť aj osamelý. 

Štúdie zo San Francisca uvádzajú, že najviac osamelých jedincov je medzi ženatými, žijúcimi s inými osobami a bez klinickej depresie. "Nebyť ženatý je risk, ale nie všetky manželstvá sú šťastné. Nesmieme brať do úvahy len existenciu manželstva, ale aj jeho kvalitu," povedal Dr. Holt-Lunstad.

Rovnako prekvapujúci je fakt, že nie nutne starší ľudia, sú tí najosamelejší. Podľa výskumov, pocit samoty vrcholí vo veku dospievania. 

Zaujímavým faktom je aj súčasné zistenie, že samota môže byť jedným zo znakov Alzheimera, ešte predtým, ako je diagnostikovaný. Rovnako demencia môže byť spojená s počiatočnou depresiou, pocitom osamelosti a ich vplyvu na mozog. 

Ako predísť pocitom samoty, sociálnej izolácie a následnému zhoršeniu zdravia?

Stačia na to len jednoduché denné činnosti ako:

- Prechádzka so psom

- Práca v dobrovoľníckych organizáciách

- Štúdium v záujmových krúžkoch alebo na univerzitách tretej generácie

- Šport a výlety do prírody

A samozrejme vyhľadávanie spoločnosti, či už rovesníkov alebo vo vianočnom období najmä rodiny

Pozrite si aj reportáž, ako si môžete trénovať mozog.

Súvisiace články